Vleermuiswerkgroep hoopt dat provincie bomenkap ring Groningen stopt

De Groningse Vleermuiswerkgroep en Natuur- en Milieufederatie hopen dat de Raad van State alsnog de provincie Groningen bij de kap van een groot aantal bomen langs de Zuidelijk Ringweg ter hoogte van de Herepoort zal betrekken.

Volgens Klarissa Nienhuys van de natuurwerkgroepen is het hoog tijd dat de provincie zich gaat bemoeien met de bomenkap en de compensatiemaatregelen voor de zwaar beschermde vleermuizen.

Provincie belast met natuurbescherming

De provincie Groningen is immers sinds begin dit jaar belast met het voorschrijven van natuurbeschermingsmaatregelen voor bedreigde diersoorten. De gemeente Groningen en Rijkswaterstaat vinden het niet nodig om de provincie er in dit stadium nog bij te betrekken.

Die vinden dat er al voldoende compensatiemaatregelen voor de bedreigde vleermuizen worden genomen. De tegenstanders zien dat anders. ,,De vleermuizen worden ernstig bedreigd door de bomenkap rond het Zuidelijke Ringwegproject”, zei Nienhuys dinsdag tijdens de bodemrechtszaak in Den Haag.

Afgelopen november blokkeerde de Raad van State de kap van een groot aantal bomen in afwachting van de rechtszaak van dinsdag.

Haast

Aannemer Combinatie Herepoort heeft evenwel haast. Het bedrijf wil zo snel mogelijk een groot aantal bomen kappen om snelweg A7 ter hoogte van de Herepoort verdiept aan te leggen. De aannemer vroeg dinsdag direct al om het opheffen van een bomenkapblokkade ten oosten van de spoorlijn ter hoogte van de Meeuwenwerdbaan.

Daar deed de vleermuiswerkgroep niet moeilijk over, omdat dat gebied minder interessant is voor de vleermuizen. De Vleermuiswerkgroep en de natuurfederatie hebben wel grote moeite met de geplande kap honderden bomen ten noorden van het Sterrebos, bij de Julianavijver en ten noorden van de huidige A7 bij de Papiermolentunnel.

Hoewel Rijkswaterstaat en de Herepoortcombinatie compensatiemaatregelen, zoals het plaatsen van schermen, toezegden, is daar volgens Nienhuys nog weinig van te merken.

Vormfouten

Zij vindt dat de Raad van State een vijftal kapvergunningen alleen al vanwege grove vormfouten moet vernietigen. ,,Rijkswaterstaat vroeg met een knullig een briefje een ontheffing van Natuurbeschermingswet aan. Dat kan helemaal niet. Wij gaan er van uit dat die ontheffingsaanvraag niet deugt en dat de vergunningprocedure overmoet.”

,, Dan zal ook de provincie Groningen er zich mee gaan bemoeien. Die kan dan een aantal concretere compensatiemaatregelen moeten afdwingen. Want tot nu toe is er nog geen scherm geplaatst terwijl er langs het fietspad bij het Sterrebos al een rij bomen is gekapt’’, aldus Nienhuys, die duidelijk meer vertrouwen in de provincie dan de gemeente en Rijkswaterstaat heeft.

Ontheffing

De raadsvrouw van Combinatie Herepoort vindt dat de ontheffingsprocedure prima en correct is verlopen. Zij wees er tijdens de zitting op dat de definitieve natuurontheffing waarschijnlijk half januari door het RVO(Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) zal worden verleend.

Zij vroeg dan ook om opheffing van alle kapblokkades, zeker als de ontheffing halverwege volgende maand binnen is. Alleen als de Raad van State het eens is met de Vleermuiswerkgroep en bepaalt dat de natuurontheffings- en kapprocedure over moet, dan loopt het Ringwegproject mogelijk flinke vertraging op.

Immers, Combinatie Herepoort wil alle bomen voor het begin van het volgende broed- en vleermuisseizoen(half maart) gekapt hebben, anders mag het sowieso niet meer tot einde zomer. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.