Vliegen op zonnekracht in Ter Apel

Op het dak van het clubhuis van de Modelvliegclub Ter Apel (MTA) worden zonnepanelen geplaatst. Met de energie die zo vrijkomt, kunnen de radiografisch bestuurbare vliegtuigen opstijgen.

Dat clubhuis, met daarbij het vliegveld, staat in het open veld ten noorden van Ter Apel. Nutsvoorzieningen zijn er niet. ,,En daarom staat er een dieselaggregaat waarmee we stroom opwekken'', zegt bestuurder Ruud Manning. ,,Die gebruiken we onder meer om elektromotoren in de vliegtuigen op te laden.''

Omdat dat aggregaat wat lawaai maakt en niet milieuvriendelijk is, worden nu zonnepanelen op het dak gelegd. ,,Nu kunnen we ook eindelijk onze koelkast vol met spullen laten staan'', zegt clubvoorzitter Martin van der Kaap. ,,Die krijgt nu als het goed is, voortdurend stroom. Met het aggregaat was dat niet zo en daarom moesten we het eten en drinken steeds mee nemen naar en van het clubhuis.''

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.