Vliegtuigen scheren binnenkort laag over het Noorden

Lelystad Airport breidt flink uit. Een deel van de toestellen vliegt straks, zoals het nu lijkt, op 1500 tot 1800 meter boven Groningen en Drenthe.

Om Schiphol meer ruimte te geven, mag Lelystad Airport de komende jaren fors groeien. Het vliegveld in de Flevopolder neemt straks vluchten met onder meer Boeing-toestellen (type 737) over van Schiphol.

Nieuwe routes

Als gevolg hiervan ontstaan geheel nieuwe vliegroutes, terwijl het in de lucht nu al krap is. De toestellen van en naar Lelystad gaan vooral het luchtruim boven het noorden en oosten van Nederland gebruiken, omdat ten westen van Lelystad het Schiphol-vliegverkeer zit.

Het Lelystad-verkeer moet bovendien onder dat van Schiphol blijven. De nieuwe routes zijn dan ook laag, ook boven Drenthe en Groningen.

In Overijssel is al enige maanden ophef. Boven grote delen van deze provincie zullen Boeings op 1800 meter (6000 voet) overkomen. Dit kan soms 1500 meter zijn en bij drukte incidenteel zelfs 900 meter. Bewoners vrezen geluids- en milieuoverlast.

Noorden

Naar nu blijkt gaan deze lage vlieghoogtes waarschijnlijk ook gelden voor routes boven Zuid-Friesland, Noord-Drenthe en mogelijk ook Groningen.

Met name de routes van en naar Engeland en Ierland over het zuiden van Friesland zijn punt van zorg. Maar ook de routes van en naar Scandinavische en Oost-Europese bestemmingen voeren over het Noorden. Om precies te zijn het Slotermeer in Friesland (opstijgende vliegtuigen) en het gebied van Eelde via Noord-Drenthe, Appelscha en Steenwijk naar Lelystad (landende vliegtuigen).

Hierover is echter nog onduidelijkheid. Niet alle informatie is openbaar, aldus de actiecomités Hoog Over(ijssel) en Werkgroep Luchtruim Overijssel. Ondemocratisch, vinden zij. In Overijssel is het verzet hevig. In het Noorden zijn provincies en veel gemeenten nog niet op de hoogte. Waarschijnlijk worden de bijgestelde plannen in juni gepresenteerd.

Groei

De opening van het nieuwe Lelystad Airport is in het voorjaar van 2019. Dan zijn per jaar 4000 vliegbewegingen (starts en landingen) toegestaan. Maar de groei wordt hierna fors. Vijftien jaar later kunnen er jaarlijks 45.000 vliegbewegingen zijn.

menu