Vlinderstand in Groningen en Drenthe holt achteruit

Een vlinder in het Groningse of Drentse boerenland wordt een steeds zeldzamer verschijnsel. De afname van de vlinderpopulatie is hier met Limburg het grootst in heel Nederland.

Dat blijkt uit uit de jaarlijkse Vlinderstand van De Vlinderstichting. Belangrijke oorzaak is de voortdurende intensivering van de landbouw, waardoor er steeds minder bloemen zijn. Waar in Groningen, Drenthe en Limburg de vlinderpopulatie sterk onder druk staat, groeit die in Zuid-Holland weer. Daar stond het er 25 jaar geleden beroerd voor metd e vlinder.

Jaarlijks voeren ruim 750 vrijwilligers vlindertellingen uit. De Vlinderstichting en het Centraal Bureau voor de Statistiek berekenen op basis daarvan hoe het met de vlinders in Nederland gaat. De argusvlinder is een van de boerenlandvlinders die het moeilijk heeft. In 25 jaar tijd verdween 98% van de populatie in Nederland. De Vlinderstichting denkt dat het verdwijnen van bloemrijke weilanden en veel van de landschapsvariatie hier aan ten grondslag liggen. Ook het klimaat kan een rol spelen.

De boerenlandvlinders zijn dan wel verdwenen van de graslanden, maar zijn nog wel te vinden in randen, overhoekjes en wegbermen. De Vlinderstichting wil die plekken behouden en uitbreiden, zodat het boerenland doorsneden wordt door gevarieerde bloemrijke linten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.