Vluchtelingen aan de slag in zorgtehuizen Westerkwartier

Vanaf februari volgend jaar gaan vluchtelingen zorgtaken uitvoeren in ouderentehuizen in de regio Westerkwartier.

Dit als antwoord op het tekort aan zorgpersoneel dat volgens directeur Klaas Lindeboom (foto) van zorgcentrum Het Hoge Heem in Grootegast steeds nijpender vormen aanneemt.

Vorige week vond in zorgcentrum Vredewold in Leek een bijeenkomst plaats die mede op touw was gezet door het Alfa-college in Groningen en de intergemeentelijke sociale dienst Noordenkwartier in Roden. Ruim dertig cliënten van de sociale dienst die moeilijk aan een baan kunnen komen, gaven aan de uitnodiging gehoor. Twee derde van hen waren asielzoekers die inmiddels beschikken over een verblijfsvergunning. Zij kregen voorlichting over een nieuw op te starten tweejarige opleiding voor een baan in de zorgsector.

Meester-gezel

Volgens Lindeboom is het uitgangspunt dat de cursisten vier dagen in de week werken in de tehuizen. Behalve Het Hoge Heem en Vredewold zijn dat onder meer De Nieuwe Wierde in Grijpskerk en De Hoorn in Marum. De resterende dag in de week krijgen de cursisten in Vredewold theorieles op ‘school’.

Bijna alle belangstellenden toonden zich volgens Lindeboom na afloop enthousiast over de opleiding. Naar het voorbeeld van wat ooit ‘meester-gezel’ heette, gaan ervaren medewerkers in de tehuizen de cursisten dagelijks begeleiden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.