Vluchtelingen leren Nederlands op het toneel (+video)

Vluchtelingen en leerlingen van het Alfa-college oefenden vrijdagochtend in de gymzaal van het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan hun eigen muzikale theathervoorstelling ‘Burgeren’ voor een klein publiek.

Op haar sokken staat Rouba Najar (28) op een houten kist op wielen, middenin de gymzaal. De kist stelt een zeilboot voor. Iemand richt een bladblazer op Najar. Haar blonde haren wapperen wild alle kanten op. Op de achtergrond klinkt Arabische muziek. Ze springt van de kist en roept: ,,Ik ben Laura Dekker en ik ga de wereld over zeilen.”

Reizigers

In de gymzaal zijn leerlingen van het Alfa-College samen met inburgeringscursusisten hard aan het repeteren voor hun theatervoorstelling Burgeren. Zij vertellen het verhaal van Laura Dekker. Het meisje dat een paar jaar geleden in haar eentje de wereld over wilde varen.

In het stuk treft het zeilmeisje reizigers uit Syrië, Afghanistan en Eritrea.

Nederlandse taal

Het Alfa-college vroeg regisseur Gabrielle Glasbeek (48) om de voorstelling te maken. Het idee is dat het voor de cursisten goed is om op een andere manier met de Nederlandse taal bezig te zijn.

,,Hoe leg je je gevoel uit in taal, op zo’n manier dat het publiek het begrijpt”, zegt Glasbeek.

Niet welkom

De reizigers worden gespeeld door vluchtelingen. Zij vertellen elk hun eigen verhaal en leggen uit waarom ze in Nederland zijn komen wonen. Zo vertelt Abdullah Tawhidi (26) geëmotioneerd hoe hij vanuit Afghanistan in Nederland kwam.

,,Mijn vader overleed toen ik acht was en kort daarna raakte ik ook mijn moeder kwijt. Ik had het gevoel dat ik niet meer welkom was op deze aarde. Ik had niets meer.”

Omar Alkurdi (24) legt uit dat hij naar Groningen kwam omdat hij anders in Syrië in het leger moest. ,,Ik wil niet vechten, ik wil vrij zijn.”

Notitieboekjes

De acteurs hebben veel geleerd van het spelen in het muzikale theaterstuk. In het begin schreven ze allerlei Nederlandse woorden op in hun notitieboekjes. Maar dat hebben ze steeds minder nodig.

,,Eerst was ik heel verlegen, maar nu vind ik het heel leuk’’, zegt Alkurdi. ,,Het motiveert me om mijn Nederlands te oefenen.”

De voorstelling is op 30 november om 17:30 uur in het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan. De toegang is gratis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.