Vluchten van Eelde naar Kopenhagen en Münster stoppen (donderdag is de laatste vlucht)

Groningen Airport Eelde. ANP/Lex van Lieshout

Luchtvaartmaatschappij AIS Airlines stopt met het vliegen van Groningen Airport Eelde naar Kopenhagen en Münster. Volgens de Nederlandse luchtvaartmaatschappij zijn de kosten te hoog. Donderdag wordt voor het laatst op deze route gevlogen.

AIS Airlines vloog vanaf maart vorig jaar tussen Groningen en Kopenhagen. In september kwamen daar de vluchten naar Münster bij. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de kosten te hoog zijn. Omdat het echt niet meer uit kan, is de stekker er per direct uit getrokken. ,,We balen hier erg van en het gaat met pijn in het hart. Maar dit is niet te doen’’, laat woordvoerder Nicole Scheffer weten. Ze benadrukt dat de vluchten niet geschrapt worden door een gebrek aan passagiers. ,,Er waren voldoende reizigers die gebruikmaakten van de vluchten, de kosten waren simpelweg te hoog.''

Toch sluit het bedrijf de terugkomst van deze vluchtroutes niet uit, maar eerst moet worden uitgezocht of de kosten omlaag kunnen. AIS Airlines is de opvolger van vliegtmaatschappij Nordica. Die besloot een jaar eerder ook te stoppen met vluchten naar Kopenhagen. Ook de vluchten van Nordica naar München werden geschrapt.

Groningen Airport Eelde heeft het moeilijk. Vorig jaar verloor de luchthaven 23 procent van de passagiers.
 

Reizigers die al een ticket geboekt hebben kunnen een telefoontje van AIS Airlines verwachten. Daarbij krijgen ze de mogelijkheid om hun ticket om te boeken of hun geld terug te krijgen.

Bowy Odink, commercieel manager van Airport Eelde, noemt het schrappen van de vluchten 'een verlies voor het Noorden'. ,,Heel jammer dat ze stoppen, voor de reizigers én voor de luchthaven. Dit is ontzettend vervelend. Het gaat niet om enorme hoeveelheiden passagiers, maar een vaste kern maakte gebruik van deze vluchten. Het aanbod verschraalt hierdoor.''

menu