Voedselbank Eemsdelta probeert coronaproof geld in te zamelen

Voedselbank in Delfzijl. Foto: John Vos

Voedselbank Eemsdelta organiseert dit jaar geen decemberactie vanwege corona. Dat betekent dat de voorraad op een andere manier moet worden aangevuld.

„We hebben in de supermarkten in het gebied grote banners geplaatst met een scancode. Op die manier kunnen mensen een financiele bijdrage doen”, legt voorzitter Marian Scharft van de Voedselbank uit. „Het is heel makkelijk en de eerste giften zijn al binnen.”

Corona gooit roet in het eten

Reden voor de verandering in de plannen is het coronavirus. De Voedselbank Eemsdelta zag het niet zitten om vrijwilligers in de winkel producten in te laten zamelen. „We hebben daar altijd wel honderd vrijwilligers voor nodig, terwijl het nu juist zo belangrijk is om afstand te houden en zoveel mogelijk contact te vermijden.”

Nederland telt 172 voedselbanken. Per Voedselbank verschilt het of er deze maand producten worden ingezameld in winkels of niet. „Sommige supermarkten hebben liever niet dat er vrijwilligers in de winkel staan, met het oog op de anderhalve meter afstand en drukte in de winkels”, zegt woordvoerder Pien de Ruig van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. „Daar zoeken de Voedselbanken dan creatieve oplossingen voor.”

Honderden bananendozen

Gewapend met een verlanglijstje vol houdbare producten staan vrijwilligers van de Voedselbank Eemsdelta normaal gesproken rond deze tijd in de supermarkten in Loppersum, Delfzijl, Spijk, Wagenborgen en Appingedam. De grote decemberactie is voor de organisatie heel belangrijk: uit de voorraad die ze in december inzamelen, kan de Voedselbank vaak meer dan een halfjaar putten. Twee jaar geleden werden er met de actie ruim 400 volle bananendozen aan producten opgehaald. Vorig jaar zelfs 630.

Gelukkig zien andere partijen in de omgeving ook in hoe belangrijk het is voor de Voedselbank om spullen in te zamelen. „Er ontstaan spontaan acties. Scholen in Stedum en Middelstum hebben producten verzameld. Leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum hebben een kerstkaartenactie op poten gezet.” Koffiespaarpunten van Douwe Egberts zijn ook altijd van harte welkom bij de Voedselbank.

Boodschappen doen

Met het opgehaalde geld gaat de organisatie na kerst boodschappen bestellen om zo de voorraad aan te vullen. De banners met scancodes staat tot en met kerst in de supermarkten. Gulle gevers kunnen eventueel ook geld overmaken naar de Voedselbank. Het rekeningnummer is op hun site te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Eemsdelta
menu