Voedselbank gaat armoede in Groningen te lijf: ‘De cijfers zijn extreem’

Een verbod op kopen op de pof en een harde maar rechtvaardige schuldensanering. Het bestuur van de Groninger Voedselbank werkt aan een plan om de armoede in Stad te lijf te gaan.

,,We kunnen de armoede in Groningen niet oplossen. We kunnen het wel verlichten en vooral proberen kinderen eruit te halen’’, zegt bestuursvoorzitter Ulfert Molenhuis van de Voedselbank.

Veel kinderen zijn dupe van armoede

Molenhuis wijst daarbij op kille cijfers in Groningen. Hij noemt ze extreem:

  • 1 op de 5 kinderen groeit op in armoede
  • in 2012 had de Voedselbank nog geen 300 cliënten
  • in 2017 zijn 720 gezinnen van de Voedselbank afhankelijk
  • hun gemiddelde schuld bedraagt 33.000 euro

De Voedselbank heeft een tienpuntenplan

Met het bestuur van de Voedselbank wil Molenhuis draagvlak vinden voor een tienpuntenplan tegen de armoede. De belangrijkste twee punten zijn: een verbod op nu kopen en pas later betalen en een andere vorm van schuldsanering.

,,Mensen worden nu verleid iets te kopen en pas later te betalen. Die verleiding kunnen ze niet aan. Ze kopen dan spullen waarvoor ze geen geld hebben en zo ontstaan schulden. Schulden zijn de grootste oorzaak voor armoede. Dat moet anders: eerst betalen, dan krijgen.

Schuldsanering volgens Zweeds model

Voor de huidige schuldsanering heeft Molenhuis weinig goede woorden over. ,,Het is handel in armoede die uiteindelijk heel veel geld kost en nauwelijks iets oplevert. Dat moet stoppen.’’

Molenhuis wil schuldsanering volgens wat hij noemt het Zweedse model. ,,Mensen komen daar veel sneller in de schuldsanering, krijgen te maken met heel stevige voorwaarden, maar weten ook: de situatie wordt opgelost.’’

Voedselbank gaat verhuizen

Het offensief van de Voedselbank valt samen met de verhuizing van de instelling komende maand.

In het nieuwe pand trekken andere instellingen in met wie de Voedselbank samen kan werken in de strijd tegen armoede. Een daarvan is het project Stadjers hand in hand . Daarin gaan ‘rijke’ en ’arme’ Groningers samen aan de slag om te zien wat ze voor elkaar kunnen doen.

Inzameling via Facebook

Molenhuis wil via Facebook een inzameling beginnen. ,,Ik denk aan een euro per maand, een kwartje per week. Dat moet toch kunnen.’’

Zaterdag verschijnt in Dagblad van het Noorden en op deze site de vierde aflevering van onze tocht door de wijken in Groningen. Verslaggeefster Maaike Borst ging op pad in Selwerd en Reitdiep.

menu