Voetbalopera over SC Veendam in de maak

Er wordt gewerkt aan een voetbalopera over SC Veendam. Het roemruchte stadion aan de Langeleegte kan dan dienen als geel/zwarte operazaal.

Het moet een waar spektakel worden voor een breed publiek. Er wordt gesproken van een volksopera, muziektheater over de opkomst en de neergang van het Veenkoloniale profvoetbal. De productiekosten van de voetbalopera zijn geraamd op 370.000 euro, de randprogrammering op 75.000 euro.

Er ligt ook een dekkingsplan. Initiatiefnemers willen regionale fondsen en cultuurfondsen aanspreken en hopen op een subsidie van onder meer de gemeente Veendam. Ook wordt er gewerkt aan een sponsorplan waarbij een comité van aanbeveling met Veendammer prominenten een rol kan spelen.

Vergadering

Onlangs was er op het gemeentehuis van Veendam een eerste vergadering. Aan tafel schoven onder anderen producent Jaap Alkema uit Hoogezand, producer/regisseur Geert Oude Weernink, Theaterdirecteur Simon Scholtens van vanBeresteyn, de Veendammer wethouders Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen) en Jaap Velema (D66), oud-journalist Dick Heuvelman, burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Aa en Hunze (en voormalig gemeentesecretaris van Veendam).

Voorbereiding

De initiatiefnemers van de voetbalopera laten niet het achterste van de tong zien. Het verhaal, de opera, moet als het ware nog worden geschreven. De cast en een artistiek team nog aangezocht. Wie ze op het oog hebben en wanneer de eerste opvoering is? Geen woord daarover. ,,We zijn bezig met de voorbereidingen van de voorbereidingen’’, klinkt het knorrig uit de mond van Alkema. Ook Scholtens houdt zich op de vlakte: ,,We zitten in een embryonale fase. We gaan na of een opera een haalbare optie is. That’s it. Verder zeg ik niks. We willen mensen niet blij maken met een dooie mus.’’

Al eerder was het stadion aan de Langeleegte decor van een theatervoorstelling. In 2014 speelde het Drentse theatergezelschap PeerGrouP er de muziektheatervoorstelling Circus in Veen.

Maandag 31 oktober wordt er verder vergaderd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.