Voetgangers heer en meester in vernieuwde Groningse Korenstraat

De vernieuwing van de Korenstraat aan het stadse Boterdiep is voltooid. Weer een stap in de verfraaiing van ‘de achterkant van de Nieuwe Ebbinge’.

Flink opgepakt

De herinrichting van de Korenstraat is een feit. Het grijze en grauwe trottoir is verdwenen, rode klinkers sieren het wegdek. De doorgaande weg is er niet meer. Langs de gehele lengte staan met frisgroene planten gevulde grote plantenbakken. „Ze hebben het flink opgeknapt”, zegt Arnoud Ypey, bewoner van de aangrenzende Nieuwe Ebbingestraat.

Tot een aantal maanden geleden werd de weg voornamelijk gebruikt als doorgaande route. Automobilisten in het eenrichtingsverkeer van het Nieuwe Kerkhof en de Zuiderkerkstraat staken via de Korenstraat door naar het Boterdiep.

Heer en meester

Tegenwoordig is die route gestremd. Alleen vrachtwagens mogen op gezette tijden de Korenstraat in om de winkels te bevoorraden. Fietsers en voetgangers zijn voortaan heer en meester in het verbindingsstuk tussen de Nieuwe Ebbingestraat en het Boterdiep.

„Het voelde hier lange tijd als achtergesteld gebied, maar er lijkt nu toch schot in de zaak te zitten”, zegt Ypey, die de Korenstraat dagelijks bewandelt als hij zijn hondje uitlaat. „Achteraf gezien vielen de werkzaamheden mee. Het was het waard. Ik vind het mooi.”

Meer rust

Volgens de buurtbewoner is de dynamiek van de straat meteen veranderd. „Het grotere loopgebied geeft meer rust. Ik heb ook het gevoel dat de straat meer door voetgangers wordt gebruikt.” Woorden die stroken met de gemeentelijke plannen voor de straat. Het moet de aanlooproute van het Boterdiep naar het stadscentrum worden. Te beginnen met een mooie wandelroute naar de Nieuwe Ebbingestraat.

Het nieuwe wegdek van rode klinkers wordt uiteindelijk doorgetrokken tot de in mei geopende voetgangersingang van parkeergarage Boterdiep tegenover de Korenstraat. Autorijdende stadsbezoekers die hun voertuig daar achterlaten worden op die manier via een aantrekkelijk stadsbeeld naar de binnenstad geleid.

Opknapbeurt

Als de nieuwbouw rond de nieuwe auto-ingang van de garage aan de Haverkampsdrift klaar is, zal die kant dezelfde gedaantewisseling ondergaan. De vernieuwingen zijn onderdeel van de grote opknapbeurt van het Boterdiep en het Ebbingekwartier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.