Vogelparadijs achter een wereld van glas

De Prinsentuin kennen we allemaal, maar de binnenstad van Groningen telt meer fraaie tuinen van onverwacht grote omvang. In Buiten in de Binnenstad nemen we er een kijkje.

Duizend keer zijn ze het trappetje af gegaan, met een thermoskan koffie in de ene en een paar mokken in de andere hand. Het atelier uit, de tuin in, om daar met koffie binnen handbereik te genieten van het groen, de vogels en de stilte.

Martinitoren

Jazeker, stilte in het hart van de stad. ,,Alleen de Martinitoren herinnert je eraan dat je midden in de stad zit. Die hoor je slaan, en boven, vanaf het balkon, kun je hem zien’’, zegt Sonja van der Meer (49) die met Rens Bonekamp (54) boven glasatelier Ballast & Bonekamp aan de Turfsingel woont. ,,Vanaf het balkon is het net of we in een bos wonen’’, zegt Bonekamp.

Dat bosidee komt door de drie monumentale lindes achterin de tuin die 27 meter diep is en 12 meter breed. De lindes zorgen voor veel schaduw, maar daarover niet getreurd. Er zijn belangrijker dingen om je druk over te maken. Zo vindt Irma Ballast (59), die ook boven het atelier heeft gewoond, het zaak om van de oude kloostertuin een mooie, oude stadstuin te maken. Met oude plantensoorten zoals hortensia’s en rododendrons en rozen.

Maar ja, dat vergt tijd en Ballast & Bonekamp zijn een goed deel van de tijd druk met hun atelier dat niet alleen glas-in-loodramen restaureert (zoals die van de kerken in Zuidwolde, Enumatil, Winsum, noem maar op) maar glas ook toepast op moderne wijze. Dat is bijvoorbeeld te zien bij de fietsenstalling op Station Europapark in de stad of in het glasmozaïek in de nieuwe woningen aan de Kraneweg.

Tuinman

Tot een paar jaar geleden hadden ze een collega die graag in de tuin werkte. Die had groene vingers. Ze zouden best een tuinman willen hebben, die ze dan uitbetalen met koffie en gezelligheid en medezeggenschap over de tuin.

De rommelige hoekjes moeten bewaard, zo vinden ze alle drie, want dat is goed voor insecten en voor de merels en vinkjes. Over vogels gesproken: die weten de weg naar Ballast & Bonekamp moeiteloos te vinden. ,,In het voorjaar is het hier een gekkenhuis. Zeker als je in de winter voert en dat doen we’’, zegt Bonekamp.

De gekraagde roodstaart heeft bij hen in de tuin gebroed, verder voelen roodborstjes, winterkoninkjes, boomklevers en heggenmusjes zich er thuis. En op een dag hadden ze een sperwer te gast. Die vermoordde een spreeuw.

De natuur is wreed, ook in de binnenstad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.