Vogelprijs voor Groninger onderzoeker

Vogelonderzoeker Raymond Klaassen (39) heeft de prestigieuze Herman Klompprijs ontvangen voor zijn uitgebreide onderzoek in onder meer Oost-Groningen.

Klaassen is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en actief in de Werkgroep Grauwe Kiekendief. Hij bestudeert het trekgedrag van kiekendieven en kijkt in Oost-Groningen naar de relatie tussen de vogels en hun prooien.

In Oost-Groningen werken onderzoekers en vrijwilligers al jaren aan de bescherming van de zeldzame grauwe kiekendief en andere akkervogels van het boerenland. Ook hebben ze studiereizen naar Afrika gemaakt, om daar onderzoek te doen in de winterkwartieren van de kiekendieven. Daarbij wordt gebruikgemaakt van moderne technologie zoals gps-zenders en dataloggers om gegevens te verzamelen.

Klaassen deed ook veldwerk in Siberië en Oman en werkte aan de universiteit in het Zweedse Lund en bij het Duitse Max Planck Institute. Hij heeft ruim vijftig wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan.

De prijs is vernoemd naar natuuronderzoeker en -beschermer Herman Klomp (1920-1985) en wordt eenmaal per drie jaar uitgereikt.

Foto: Wikimedia

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.