Voice-zangeres Hanin (18) mogelijk uitgezet. In asielcomplex in Ter Apel wacht ze af wat er gaat gebeuren

Hanin tijdens haar eerste optreden in The Voice of Holland. Foto: screenshot uit een video van The Voice of Holland.

Zangeres Hanin Al Kadamani (18) dreigt het land uit te worden gezet. Ze verblijft op het asielcomplex in Ter Apel.

De Syrische was een van de grootste talenten van The voice of Holland . Ze wilde graag een zangcarrière in Nederland opbouwen maar de aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen, vertelden Martijn Krabbé en de kersverse Voice-winnaar Dani van Velthoven vrijdag bij Beau . Hanin gaf nog een gastoptreden in de finaleshow.

Meer dan drie jaar in Nederland

Het gezin Al Kadamani woont meer dan drie jaar jaar in Nederland. Het lastige aan Hanins situatie is volgens Dani dat zij vanuit Syrië eerst naar Venezuela ging en daarna terug naar Syrië. Nederland is dus niet het eerste land waar ze naartoe vluchtte en volgens de zanger moet ze nu bewijzen dat ze geen verblijfsvergunning heeft van Venezuela. Dat zou lastig zijn, omdat het daar ook zeer onrustig is.

Gezin woonde al in tijdelijk huis

Hanin was het afgelopen seizoen te zien bij The Voice en werd daar aangemoedigd door haar ouders. Bij haar vorig jaar opgenomen auditie, ze was toen 17, vertelde ze dat ze in een tijdelijk huis woonde in afwachting van een verblijfsvergunning.

Ze studeerde naar eigen zeggen ‘keihard’ om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. ,,Ik voel me hier zo welkom’’, vertelde ze aan presentator Martijn Krabbé. ,,Iedereen is superaardig. We zijn gevlucht voor slechte mensen. Gelukkig zijn we hier. We woonden in een asielzoekerscentrum en verblijven nu, in afwachting van een verblijfsvergunning, in een tijdelijk huis.’’

Asielcomplex Ter Apel

Maar nu woont ze dus op het asielcomplex in Ter Apel. Het is onduidelijk naar welk land Nederland haar wil uitzetten. Het is zowel in Syrië als in Venezuela onrustig. De jonge zangeres gaat een herhaalde asielaanvraag doen. Volgens ingewijden kan ze de procedure jaren rekken. Of de rest van het gezin in Nederland mag blijven is nog onduidelijk.

Het COA verwijst voor informatie naar het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het ministerie wil niet reageren vanwege de privacywetgeving. ,,In algemene zin kan ik wel zeggen dat wij in Nederland elke asielaanvraag zorgvuldig behandelen en goed kijken naar de individuele situatie’’, laat een woordvoerder weten. ,,Mocht blijken dat er geen recht is op verblijf in Nederland, dan betekent dat terugkeer naar het land van herkomst of naar het land waar iemand verblijfsstatus heeft. Voor de betrokkenen is dat een moeilijke boodschap.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen