Volg hier live de Publieksacademie voor de Rechtspraak: mediation en herstelrecht

Mediation en herstelrecht. Daarover gaat deze publieksacademie voor de Rechtspraak. Volg de lezing hieronder live.

Achter veel misdrijven gaat een conflict schuil. Het strafrecht hoeft niet altijd het middel te zijn om een geschil op te lossen, is het idee. Dan hebben we het over mediation en herstelrecht, waarover je alles kan leren in onderstaande livestream.

'Kijken of er een match is'

Erda Koops is mediation-functionaris bij de rechtbank Noord-Nederland. Sinds september 2017 is het mogelijk om zaken niet direct voor te leggen aan de strafrechters, maar om een mediator in te schakelen.

Met beide partijen – verdachte dan wel dader aan de ene kant, het slachtoffer dan wel diegene die aangifte heeft gedaan aan de andere kant – wordt gesproken. Erda: ,,Wij gaan kijken of er een match is.’’

Zaken die voor mediation in aanmerking komen zijn burenruzies, ruzies tussen voormalige geliefden, eenvoudige mishandelingen, maar ook conflicten binnen families over erfrechtkwesties. Koops zal in haar lezing, samen met collega Johanna Omta de gang van zaken schetsen.

Conflicten postiever benaderen

Officier van justitie Theorine Scholte belicht mediation vanuit de kant van het Openbaar Ministerie. Ze gelooft in mediation. ,,Conflicten worden vaak in stand gehouden. Dan kun je gaan straffen, maar je kunt het ook anders benaderen. Positiever. Lang niet alle zaken lenen zich voor mediation. Zedenzaken en ernstige geweldszaken komen er niet voor in aanmerking.’’

Scholte legt in haar lezing met voorbeelden uit de praktijk uit wat wel en wat niet in aanmerking komt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.