Volksbuurt verlost van wateroverlast

De Prinsessenbuurt in Vlagtwedde is opgeknapt en heeft een nieuw rioolstelsel gekregen. De kans op wateroverlast bij een fikse regenbui is daardoor veel kleiner geworden.

Onthulling

De opknapbeurt wordt vrijdagochtend officieel afgesloten. Dat gebeurt met het onthullen van een bankje door wethouder Giny Luth (Gemeentebelangen) van de gemeente Vlagtwedde.

De Prinsessenbuurt bestaat uit de Margrietstraat, Beatrixstraat, Marijkestraat en Irenestraat. Er staan vooral rijtjeswoningen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De buurt ademt de sfeer van die tijd.

Sfeer

Enkele jaren geleden dreigde die sfeer te verdwijnen. Het groen en de bestrating lagen er niet goed bij, de huizen waren hoognodig aan renovatie toe en het rioolstelsel was verouderd. ,,Zodanig dat bij zware regenval straten en tuinen blank kwamen te staan'', zegt Andries Huisinga, al een halve eeuw bewoner van de Margrietstraat. ,,Het riool kon al het water niet aan. Kelders stonden regelmatig blank.''

Woningcorporatie Acantus, de eigenaar van de huurhuizen, en de gemeente Vlagtwedde besloten ongeveer vijf jaar geleden tot een renovatieplan voor de buurt. Dat omvatte in de eerste plaats een grondige opknapbeurt van de woningen door Acantus.

Bestrating

Daarna was het de beurt aan de gemeente. De gemeenteraad trok ruim 300.000 euro uit voor de Prinsessenbuurt uit. ,,Met dat geld hebben we de bestrating vervangen, het groen opgeknapt en de Marijkestraat verbreed'', zegt wethouder Luth. ,,Door die straat kunnen nu grotere auto's rijden die de Bolderbörg bevoorraden.'' Dat zorgcentrum staat bij de Irenestraat.

Rioolstelsel

Verder is het oude rioolstelsel vervangen door twee nieuwe. Het ene vangt het afvalwater van de bewoners op, het andere het regenwater. ,,Het regenwater wordt afgevoerd naar het Veelerdiep, dat ligt vlakbij'', zegt Luth. ,,Zo wordt de kans op wateroverlast stukken kleiner. We hebben bij de hele herinrichting ons best gedaan de zo bijzondere naoorlogse uitstraling van de buurt vast te houden.''

Andries Huisinga vindt dat dit goed is gelukt. ,,Onze buurt ligt er weer mooi bij en daar ben ik heel blij mee, net als andere bewoners. Leegstand? Nee, die hebben we niet, alle huizen zijn bewoond. En we zijn eindelijk van de wateroverlast verlost. Tijdens de renovatie hebben we daar nog wel mee te maken gehad, maar nu moet dat leed voorbij zijn.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.