Volle bak bij lancering ‘Zorgzame Dorpen’ in Garmerwolde

Groninger Dorpen laat ‘het hele land’ vrijdag zien wat het nieuwe zorgbeleid betekent voor plattelandsbewoners.

Dat gebeurt in een afgeladen dorpskerk van Garmerwolde, bij de lancering van het netwerk Zorgzame Dorpen Groningen. Daarin wisselen ruim 70 dorpen hun ervaringen met lokale zorginitiatieven uit.

Coördinator Inge Zwerver is erg blij met de grote belangstelling, vooral die vanuit de overheid en de zorgsector. Zo brengt de secretaris-generaal van het ministerie van VWS zijn enthousiasme in een videoboodschap over. Hij komt in april zelf kijken.

Groningen is koploper met lokale initiatieven

,,De grote interesse betekent dat we goed bezig zijn. Het ministerie is erg gecharmeerd van initiatieven en wij laten zien waar de dorpen tegenaan lopen. Die hebben daar op hun beurt steun voor nodig.’’

Groningen is volgens Zwerver koploper met telefooncirkels, eetclubjes en vrijwilligersclubjes voor klusjes of boodschappen. Afhankelijk van de plaatselijke behoefte gebeurt overal in de provincie van alles.

Hoe kun je zo lang mogelijk thuis wonen zonder winkel, vervoer en huisarts

,,De overheid heeft besloten om wonen en zorg uit elkaar te halen. Mensen moeten zo lang mogelijk thuis wonen. Maar hoe red je dat in een dorp zonder winkel, huisarts of vervoer’’, aldus Zwerver. Volgens haar wordt de noodzaak van lokale zorginitiatieven steeds duidelijker, ook bij jongere generaties.

Het nieuwe netwerk presenteert drie voorbeeldplannen: voor een wooncomplex voor meerdere generaties en koop- en huurwoningen in Garmerwolde, een dorpshuis in Bierum (waar zowel de school als het bejaardenhuis zijn gesloten) en de werkzaamheden van de stichting ‘Wedde dat ‘t Lukt’. Over die stichting (in Wedde(rveer), Veelerveen en Vriescheloo verschijnt vandaag ook een boekje.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.