Voltallige oppositie in Provinciale Staten: 'Ontbind contract met aannemer zuidelijke ringweg Groningen'

De zuidelijke ringweg (links) in Groningen.

Het contract met de aannemer die werkt aan de zuidelijke ringweg in Groningen zou ontbonden moeten worden. Resterende werkzaamheden moeten worden opgeknipt in overzichtelijke deelprojecten, die vervolgens opnieuw worden aanbesteed.

Dat vindt de voltallige oppositie in Provinciale Staten van Groningen; de SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Vrijheid, Groninger Belang, Partij voor het Noorden en Partij voor de Dieren. In een gezamenlijke verklaring stellen zij dat de ”miljoenenstrop Ring Zuid vraagt om nieuwe contracten”.

Zij wijzen erop dat het snelwegproject in 2016 werd aanbesteed voor 388 miljoen euro, maar dat inmiddels duidelijk is dat het veel duurder wordt. Ze vrezen dat de extra kosten betaald gaan worden door het afblazen of langdurig uitstellen van de snellere trein naar Duitsland, de spoorlijn naar Stadskanaal en de N33-Midden.

Het voorgestelde opknippen van het project, dat wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie Herepoort, maakt het project overzichtelijk en beheersbaar, vinden de partijen. ,,Het opent de weg naar een gefaseerde aanleg, waarmee tijd ontstaat om extra geld te vinden zodat de andere belangrijk spoor- en wegprojecten in Groningen gewoon door kunnen gaan."

'Nu tekenen is gewoon verder de fuik in zwemmen'

Volgens de partijen heeft gedeputeerde Fleur Gräper (D66) een principe-akkoord bereikt over de meerkosten, maar zijn handtekeningen nog niet gezet. ,,Wat ons betreft gebeurt dat ook niet. Want om welke bedragen het gaat en hoeveel er in de komende jaren nog bij kan komen, is niet bekend. Nu tekenen is gewoon verder de fuik in zwemmen. Dat is dom. Laten we omkeren, nu kan het!", stelt de oppositie.

De oppositie vindt ook dat meerkosten betaald moeten worden door de rijksoverheid, net zoals dat volgens hen gebeurt bij het project Zuidasdok in Amsterdam.

Het provinciebestuur in Groningen wordt gevormd door GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
De nieuwe zuidelijke ringweg