Vondsten uit ijzertijd bij opgravingen bij spoor Haren

Bij archeologische opgravingen bij het spoor bij Haren, in het gebied De Vork, zijn onderzoekers onder meer op contouren van huizen, waterputten en silo’s uit de ijzertijd gestuit.

Die sporen werden gevonden in het dekzand. Over de silo’s merkt Elma Schrijer, projectleider van de opgravingen, op: ,,Dat is een typisch fenomeen van de de ijzertijd, dat boeren kleine spiekertjes op hoge poten in het land zetten.’’

De afgelopen maanden zijn er allerlei objecten gevonden die op vroege aanwezigheid van mensen in het gebied wijzen, zoals scherven van potten. De sporen laten zien dat mensen waarschijnlijk duizenden jaren in dit gebied woonden. Toen de Hunze rond rond 200 n. Chr. (in de Romeinse tijd) teveel water naar het gebied aanvoerde, zijn de vroege bewoners van het gebied waarschijnlijk weggetrokken.

De Vork ligt langs het spoortraject Groningen-Zwolle, ten oosten van Essen. In de toekomst komt hier een opstelterrein voor treinen, waar treinen geparkeerd en schoongemaakt worden. Eerst wordt er onderzoek uitgevoerd om objecten met archeologische waarde voor de toekomst te kunnen veiligstellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.