Voor 50 miljard euro aan gas blijft in Groninger aardbevingsbodem zitten (+ video)

Wanneer de gaswinning in Groningen wordt gestopt na 2030, dan blijft er voor zeker 50 miljard euro aan gas in de grond zitten.

Dat zegt de minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, die gisteren in Groningen was voor overleg met gemeenten en de provincie.

Dit is slikken voor de NAM

Het feit dat de productie in Groningen wordt gestaakt, is slikken voor de NAM, de eigenaar van het gas in het grote Groningengasveld. Met de moederbedrijven van deze onderneming, de energiereuzen Shell en het Amerikaanse ExxonMobil wordt dan ook al geruime tijd gesproken.

In het kabinet is stevig gedebatteerd over het dichtdraaien van de gaskraan

Wiebes: ,,Ik praat met ze. Hoe lang gaan de gesprekken duren? Tot ze klaar zijn. Ik heb wel vaker dat ik iets snel wil, maar er niet alleen over ga. Het zijn moeilijke gesprekken natuurlijk. Maar, voor de goede orde: eerst komt de veiligheid van de Groningers, dan de gesprekken met deze bedrijven.’’

Het kwam ook wel een beetje onverwacht

In het kabinet is er stevig gedebatteerd over het voorstel van Wiebes om de gaskraan dicht te draaien. ,,Mensen in het kabinet vinden het een hele grote stap. Eerlijk gezegd kwam het ook wel een beetje onverwacht. Ik heb eindeloos veel met collega’s en mensen van buiten gesproken over allerlei varianten. Iedereen wilde terug naar twaalf miljard kuub, maar de nul was een verrassing.’’

 

Wiebes in exclusief gesprek met DvhN: ‘Ik ben niet de sloper van het Noorden’

 

Premier Rutte: ‘Mentaal wonen Wiebes en ik hier ook in aardbevingsgebied’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen