Voor een prikkie naar Primark

Dranghekken, fietsstewards en beveiligers. Groningen is klaar voor de Primark. De kledinggigant opent dinsdagochtend haar deuren aan de Westerhaven. Dagblad van het Noorden nam maandag al een kijkje.

Een jong stel uit het Duitse Oldenburg gluurt door het raam van de winkel en probeert de deur open te trekken ,,De Primark is toch al open? Niet? Oh wat jammer, dat was een leuke bonus geweest aan ons bezoekje in Groningen.”

Binnen ligt de blauwe schaar om het lint door te knippen al klaar. ,,Er is één grote Primarkschaar in de wereld, daar worden alle linten mee doorgeknipt”, zegt Ronald Voogt, directeur Primark in Nederland en België. ,,Nou ja, eigenlijk hebben we er twee. Helaas is de grote schaar alleen voor de sier, knippen kan hij niet. We hebben een normale schaar nodig om het werk te doen.”

Dranghekken en fietsstewards

Primark opent dinsdagochtend om elf uur in Groningen haar veertiende Nederlandse vestiging. Er is zestien weken verbouwd om het filiaal aan de Westerhaven af te krijgen. Voogt wil geen uitspraak doen over de verwachte drukte tijdens de opening, maar laat wel weten dat er hekken komen ‘om de rij structuur te geven’.

Verder zet de gemeente Groningen fietsstewards in om chaos rond de entree van Primark op de Westerhaven te voorkomen. Zij helpen bezoekers die op de fiets komen een goede stallingsplek te vinden.

Pak voor 45 euro

Het filiaal telt drie verdiepingen en doet in de verte denken aan de V&D. Op elke verdieping is kleding te vinden, maar ook make-up, schoenen en woonaccessoires. Aan de kledingstukken hangen prijskaartjes: 3 euro voor een T-shirt, een jurkje kost het dubbele.

Het duurste kledingstuk in de winkel is een pak van 45 euro. Hoe kan het dat de kleding van Primark zo goedkoop is? Een woordvoerder legt uit: ,,Primark doet een aantal zaken anders dan andere retailers, waardoor wij lage prijzen kunnen hanteren. Zo maken wij bijna geen reclame, werken wij met lage marges en besparen wij door groot in te kopen.”

Protesten

Niet iedereen is overtuigd. Rond de opening zal er geprotesteerd worden tegen Primark. Zo delen leerlingen van het Harener Maartenscollege flyers met waarschuwingen uit aan het winkelend publiek. Zoals: ‘een caissière van Primark verdient in een maand evenveel als iemand in een kledingfabriek in Bangladesh in twaalf jaar.’ En studentes uit Leeuwarden staan met hun actie ‘Kilometers wegwerpkleding’ met een grote wereldkaart om het publiek bewust te maken van de oorsprong van hun gekochte kleding.

,,Primark werkt al tientallen jaren heel hard om ervoor te zorgen dat producten eerlijk geproduceerd worden, onder goede werkomstandigheden, en dat de mensen die ze maken een eerlijk loon krijgen”, aldus de woordvoerder. Ze laat weten altijd in gesprek te willen met mensen die kritiek hebben. Maar dinsdag niet. Dinsdag draait alles om de feestelijke opening.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.