Voorbijgangers redden bermmaaier in Appingedam van verdrinking: 'Hij had verschrikkelijke pijn'

Twee toevallige voorbijgangers kwamen direct in actie toen Marco de Graaf met zijn trekker in het water rolde. Zijn redders werden dinsdag gehuldigd in Appingedam.

Hij zág hem gaan. Jan Broersma was net op de thuisreis na zijn dienst als taxichauffeur in Appingedam, toen hij bermbeheerder Marco de Graaf met trekker en al van het talud langs de N33 zag glijden richting het water.

De Roodeschoolster bedacht zich geen moment, zette de auto aan de kant, klom over de vangrail en repte zich het talud af. ,,Toen ik onder aankwam, zag ik hem in zijn oranjehesje in het water drijven. Op zijn buik, met het gezicht naar beneden.’’

Uit de trekker geslingerd

De boerenzoon (20) uit het Drentse Fluitenberg werd bij zijn val uit de trekker geslingerd. ,,Ik heb hem gekanteld en met het hoofd boven water gehouden’’, zegt Broersma. Tegen die tijd stond Stadjer Jeroen Steenkist (24) al naast hem. Hij belde 112 en samen kalmeerden ze Marco tot hulp arriveerde.

,,Hij had verschrikkelijke pijn’’, blikt Broersma tien maanden later terug in de raadzaal van Appingedam. Daar werden hij en mede-redder Steenkist verrast met een bronzen medaille van de landelijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

Voor het eerst konden ze elkaar de hand drukken

Voor het eerst konden ze ook Marco de Graaf persoonlijk de hand drukken. Inmiddels weer in blakende gezondheid. ,,Een wonder’’, aldus burgemeester Anno Wietze Hiemstra, die de Drent en zijn redders gisteren naar Appingedam had gelokt met de smoes dat hij het incident nog even met ze wilde evalueren.

,,Ik was, plat gezegd, ‘goed verknooid’’’, zegt boerenzoon Marco. ,,Schouderblad en een ruggenwervel gebroken, schedelbasisfractuur, wonden over het hele lichaam door glassplinters van de trekkercabine en ook nog twee kleine hersenbloedingen. Volgens de artsen zou ik zeker een halfjaar uit de running zijn. Terwijl ik net zou beginnen aan mijn opleiding tot agrarisch ondernemer in Dronten. Maar na vier weken reed ik al auto en op school heb ik alleen de introductieweken gemist.’’

Geroerd door het eerbetoon

De redders zijn geroerd door het eerbetoon. ,,Al hoop ik dat iedereen in zo’n situatie zou doen wat wij hebben gedaan’’, zegt Steenkist. Ook Broersma is vooral blij met de goede afloop. ,,Ik ben wel bang geweest. Ik dacht: hij gaat me hier straks nog onder mijn handen dood. Dat hij hier nu gezond en wel staat, met een toekomst voor zich, is misschien nog wel mooier dan deze medaille.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.