Nog niet aan de beurt voor een coronaprik maar toch een vaccin weten te regelen? Het gebeurt. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Gezondheidseconoom Jochen Mierau vindt dat de hele prikvolgorde sowieso beter losgelaten kan worden, om lege prikhallen te voorkomen.

Bij de redactie van Dagblad van het Noorden zijn zeker vijf gevallen bekend van Groningers en Drenten die officieel nog niet aan de beurt waren maar toch een prik hebben gekregen bij de GGD. Hoe? ,,Een verkeerd geboortejaar ingevuld op coronavaccinatie-afspraak.nl. Dan kan je gewoon inloggen met je DigiD en de prikafspraak boeken’’, glundert een Groninger uit 1993.

Een andere lezer belde op zondagochtend de landelijke afsprakenlijn, vertelde eerlijk dat hij eigenlijk nog niet aan de beurt was, en kreeg gewoon een afspraak. Het was iemand van achterin de vijftig, die volgens de callcentermedewerker toch heel binnenkort een uitnodiging zou krijgen.

Het RIVM en de landelijke GGD GHOR-koepel waarschuwen tot nu toe dat mensen hun identiteitsbewijs mee moeten nemen naar de prikafspraak en er dan alsnog uitgepikt worden. Daar zijn inderdaad ook voorbeelden van bekend bij de redactie, van ruim een maand geleden. Maar ook deze week belt het landelijke afspraken-callcenter nog mensen af die voor hun beurt een prikafspraak hebben geboekt.

Vijftigers deze week aan de beurt

Het gaat nu hard met de vaccinaties. Afgelopen zondag maakte het RIVM bekend dat iedereen met de geboortejaren 1963 en 1964 een afspraak mag maken. Maandag kwam daar meteen al de jaargang 1965 bij. De planning is dat eind deze week 1970 al aan de beurt is.

Het RIVM en de GGD’s proberen de prikstraten snel gevuld te krijgen omdat het aanmelden door de groep patiënten met een medische indicatie nogal tegenvalt. Dat is de groep diabetes- en astmapatiënten die via hun huisarts een uitnodigingsbrief krijgen van het RIVM. Van de anderhalf miljoen Nederlanders in die groep heeft nauwelijks de helft echt een afspraak gemaakt.

Maar daar zijn allerlei redenen voor. Zo heeft een deel van die anderhalf miljoen mensen nog helemaal geen brief thuis gekregen omdat er problemen zijn met de huisartsensystemen. En in tegenstelling tot de groep die op leeftijd wordt uitgenodigd, is aanmelding zonder brief bij deze groep niet goed mogelijk, omdat je een code moet opgeven die in de brief staat.

Bovendien zitten er zo’n honderdduizend mensen tussen die via het ziekenhuis al eerder een prik kregen vanwege hun kwetsbare gezondheid en een onbekend aantal mensen die als zorgmedewerker al een vaccin kregen. Daarnaast zijn er nogal wat voorbeelden van mensen die helemaal geen medische indicatie hebben maar tóch zo’n brief kregen; foutje bij de huisarts.

Kwetsbare groepen hebben grotendeels al vaccin

Hoe dan ook zijn er nu ineens vaccins genoeg voor vijftigers. Jochen Mierau, hoogleraar gezondheidseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt het dan ook tijd om de prikvolgorde met leeftijdsgroepen helemaal los te laten. ,,De kwetsbare groepen hebben voor het grootste deel al wel de kans gekregen op een vaccin’’, zegt Mierau. ,,We zijn nu op het punt beland dat je beter gewoon alle afspraken kunt boeken, ook om lege prikhallen te voorkomen. Des te sneller is iedereen gevaccineerd.’’

Mierau wijst er op dat andere landen dat ook doen. In de Verenigde Staten en Engeland kan nu iedere leeftijdsgroep langskomen, al verschilt het nog wat per regio. ,,België roept iedereen op, Duitsland heeft aangekondigd op 7 juni de prioriteitenlijst los te laten.’’

Dat kan ook, vindt Mierau, omdat de verschillen in risico op ernstige corona veel kleiner worden beneden de vijftig jaar. ,,De berichten over vaccins die overblijven en mensen die niet komen opdagen helpen niet. Terwijl het belangrijk is om zo veel mogelijk mensen voor de vakantie gevaccineerd te hebben.’’ Daarmee zou ook de kans dat mensen het virus weer mee terug nemen van vakantie, zoals vorig jaar, weer kleiner worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus