Voormalige gymzaal Rijks-hbs Warffum wordt dorpshuis

De restauratie van de oude gymzaal van de hbs in Warffum is begonnen. Het pand wordt een dorpshuis en theaterzaal ineen.

Het dakleer waait op in de wind. De vaal blauw en groene verf bladdert van de houten muren. Een groot deel van de dakgoten is verrot.

Rijks-hbs

De oude gymzaal van de voormalige Rijks-hbs in Warffum - pal naast de Op Roakeldaishal - staat er treurig bij. Maar de redding is nabij: deze week is bouwbedrijf Geveke begonnen met de restauratie.

Warffum heeft sinds 1868 een hbs en in 1925 kreeg deze een gymzaal, de onderwijsvernieuwing van die tijd. Het pand, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, staat op een stenen plint maar is verder geheel van hout.

Stichting Woonhuismonument

Het is een Rijksmonument vanwege onder meer de bijzondere kapconstructie, de expressieve vormgeving, zorgvuldige detaillering en de zeldzaamheid. Waarschijnlijk stonden er drie van dit soort gebouwen in Nederland en is dit de enig overgeblevene, zegt Mijnard Scheers van stichting Woonhuismonument in Warffum. Scheers hoopt dat na restauratie de vale kleuren weer ,,knallen’’.

Op Roakeldaishal

De laatste jaren is nauwelijks naar het pand omgekeken. Op Roakeldais gebruikt het voor opslag van spullen en geld voor onderhoud was er niet. Stichting Woonhuismonument, Dorpsbelangen en Op Roakeldais vonden dat het zo niet langer kon en gingen op zoek naar middelen om de voormalige gymzaal met kleedkamers te laten restaureren. Totale kosten: bijna een miljoen euro.

Het geld voor de renovatie van de buitenkant (250.000 euro) is binnen en dat voor de binnenkant (650.000 euro) hopelijk na de zomer. Als de buitenkant in mei of juni klaar is, vindt eerst het dansfestival Op Roakeldais plaats en daarna wordt het interieur aangepakt. Dat gaat voldoen aan de eisen van deze tijd met isolatie, nieuwe toiletten en douches.

Vestzaktheater

In de voormalige gymzaal komt een vestzaktheater met een tribune voor zo’n 80 tot 100 mensen. Naast theatervoorstellingen kunnen er lezingen, dans-, muziekoptredens en andere bijeenkomsten plaats vinden. Samen met de ontvangstzaal van de Op Roakeldaishal gaat het dienen als dorpshuis. In de ontvangstzaal komt een professionele keuken zodat mensen als van organisatie Ien Scheersalon er terecht kunnen. Zij eten en koken met dorpsgenoten. Vanaf de nieuwe plek kunnen ze ook maaltijden bezorgen.

Fietsenmaker Van Kleef

De monumentale gymzaal staat verborgen achter de Op Roakeldaishal en woningen van de Oosterstraat. Scheers: ,,De gymzaal is voor het publiek nauwelijks zichtbaar en de omgeving ziet er troosteloos uit. Daarom willen we het vergroenen en hopen we via het pand van fietsenmaker Van Kleef een extra toegangsweg te creëren zodat mensen er makkelijker kunnen komen.’’

Vrijdag geeft gedeputeerde Fleur Gräper het startschot voor de renovatie. Als alles vlekkeloos verloopt, kan het dorpshuis begin 2021 zijn deuren openen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.