Voormalige supermarkt Winschoten ademt nu Gods woord

Waar ruim twee jaar geleden nog boodschappen werden gedaan, wordt nu Gods woord verspreid. Een supermarkt in Winschoten is veranderd in een modern kerkgebouw.

Aan een klusperiode van twee jaar komt vanmiddag een einde. De vrijwilligers van de Evangelische Gemeenschap Immanuël in Winschoten hebben dan de voormalige Aldi-supermarkt aan de Venne omgetoverd tot een modern, van fraai design voorzien kerkgebouw. Een functioneel ingerichte ruimte van 2000 vierkante meter staat de gemeenschap ter beschikking.

Frisse kleuren

William Boné, voorganger van de inmiddels ruim driehonderd leden tellende gemeenschap, leidt ons rond door het gebouw. Wat opvalt zijn de frisse kleuren. Aan de wand, maar ook op de vloer. Er zijn diverse paradepaardjes in het gebouw. Neem de grote keuken, de koffiekamer en de diverse kantoren. ,,En op de eerste etage hebben we zeven ruimtes voor de zondagscholen.”

De enorme verbouwing is allemaal met vrijwilligers gedaan. ,,En’’ , klinkt het trots, ,,we zijn binnen het budget gebleven.” Anderhalve ton is geïnvesteerd in het gebouw. ,,We hebben nu nog ongeveer 2000 euro in kas. We hebben het geld niet over de balk gegooid. We hebben echt elk dubbeltje omgedraaid en goed gekeken wat we nodig hadden. Daarbij hebben we vooral op Marktplaats gekeken. Onze keuken komt bijvoorbeeld van Marktplaats. Ook zijn veel dingen aangeschaft via faillissementsverkopen.”

Ouderwets

In de grote zaal staan inmiddels 550 stoelen opgesteld – ,,kerkbanken zijn ouderwets’’ – allemaal gericht op een groot podium, waarvan de bekisting is gemaakt van steigerhout. Morgenvroeg is er open huis en en ’s avonds een dienst. De vloer en de schuifdeuren herinneren nog aan de supermarktperiode. ,,Waar ooit de slijterij zat, hebben we nu een koffiehoek.”

Boné geniet van de inzet van de medewerkers die deze morgen aan het poetsen zijn, bloemstukken maken en de toiletgroepen schoonmaken. ,,De saamhorigheid is groot.” Inspiratie haalt de voorganger uit gesprekken met mensen die komen aanlopen in het kerkgebouw. ,,Mensen komen hier met al hun noden en vragen. Ik luister graag en haal er inspiratie uit voor mijn preek.”

Groei

Blij is Boné dat de gemeenschap na twee eerdere verhuizen binnen Winschoten een vaste plek heeft gevonden. ,,We hebben ruimte voor ruim zevenhonderd personen. Dit is gekocht op groei, maar dat is geen doel op zich. Dat de kerk populair is in Oost-Groningen, dat is een mooi streven.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.