Voorspelling: Problemen voor diepenring door bussen

Als de bussen verdwijnen van de Grote Markt levert dat problemen op de diepenring op. Dat voorspelt het OV Consumentenplatform Groningen en Drenthe.

Plan is om de bussen uit een groot deel van de binnenstad te laten verdwijnen. Dichterbij dan het Zuiderdiep, de diepenring of de Westerhaven kunnen reizigers dan niet meer komen met een lijnbus. Het Consumentenplatform Openbaar Vervoer schrijft in een advies over de dienstregeling van 2017 dat het plan ervoor zorgt dat de bus minder populair wordt. Vooral het Q-link concept, dat de stad verbindt met plekken in de regio, zou eronder lijden. Omdat de Grote Markt in de toekomst niet meer in de lijn zit, zou het ‘unique selling point’ van de Q-link bussen weg zijn.

Het platform voorspelt daarnaast drukte op de diepenring. ,,Menging van busverkeer met fietsers, parkeerverkeer en vrachtvervoer op de diepenring, gecombineerd met de drukste binnenstadhaltes, levert gegarandeerd problemen op.’’

Het platform is al van meet af aan tegen plannen om de bussen te weren van de Grote Markt. De plannen zouden haaks staan op het streven om Groningen bereikbaar te houden. Om dat voor elkaar te krijgen zijn grote reconstructies gepland zoals de aanpak Ring Zuid en de veranderingen bij het Hoofdstation.

Bij de Westerhaven komt in de toekomst een groot busknooppunt. Het wordt een belangrijke plek voor bezoekers van de stad. Ook over die kant van de stad heeft het platform zorgen. Vooral na de komst van kledinggigant Primark, eerder dit jaar, is het er druk. Dat wordt mogelijk erger, omdat bussen verdwijnen uit de Brugstraat en de A-straat en meer gebruik gaan maken van de wegen waarop het nu soms vaststaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.