Voorwaardelijke celstraf voor medewerker Martiniplaza in Groningen die 300.000 euro verduisterde

De hoofdingang van MartiniPlaza. Foto: Albert-Jan Garama

Maria L, de 55-jarige vrouw die drie ton verduisterde van haar toenmalige werkgever Martiniplaza in Groningen, heeft een halfjaar cel voorwaardelijk gekregen. Maria L. had de greep in de kas toegegeven.

Daarnaast kreeg ze een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Contante parkeergelden bij Martiniplaza

De vrouw kreeg op een vrijdag in februari in 2019 een brief vol vragen van haar bank op de deurmat. Of ze de vele contante stortingen kon verklaren, zo wilde de bank weten. Het antwoord gaf ze op de eerstvolgende werkdag na een voor haar lang weekend aan haar werkgever: ze had geld verduisterd.

Ze was eerst verantwoordelijk voor de contante parkeergelden bij Martiniplaza en het was makkelijk om bedragen aan te passen. Daarna moest ze ook de contante horeca-inkomsten inboeken.

Onderzoek FIOD

Wat begon met het wegnemen van een klein contant bedrag om ‘s avonds online mee te gokken, werd uiteindelijk een dagelijkse routine.

Martiniplaza dacht na onderzoek 15.000 euro kwijt te zijn en ontsloeg haar op staande voet. Na onderzoek van de FIOD bleek het verduisterde bedrag een veelvoud hiervan te zijn. De vrouw had vanaf 2015 in totaal drie ton van haar werkgever ontvreemd.

Geld is grotendeels vergokt

Maria L. heeft alles bekend en heeft spijt van het gebeuren. Het geldbedrag is grotendeels vergokt, het restant ging op aan dagelijkse boodschappen.

Ze is inmiddels begonnen met terugbetalen. De rechtbank legde haar ook die terugbetaling van nu nog 277.000 euro op.

Tegen de vrouw was anderhalf jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen