De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de SIC vezels die chemisch bedrijf ESD in Farmsum uitstoot geen direct gevaar vormen voor de volksgezondheid. Dat wil zeggen, de uitstoot blijft onder de toegestane norm. Dat betekent dat ESD de productie van siliciumcarbide voorlopig niet hoeft stil te leggen, zoals Gedeputeerde Staten van Groningen wilden.

De provincie Groningen spande een rechtszaak tegen ESD aan, omdat ze stelt dat de uitstoot van die vezels niet vergund is. ESD zegt van wel.

Mogelijk kankerverwekkend

De provincie wil dat ESD de uitstoot van de vezels terugbrengt naar nul, omdat zowel de GGD als de Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat de vezels mogelijk kankerverwekkend zijn. Maar hoe hoog het risico rond het industrieterrein Oosterhorn precies is, is niet te zeggen.

De uitspraak van de voorzieningenrechter gaat alleen over het op korte termijn stilleggen van de productie. De inhoudelijke uitspraak over de schadelijke gevolgen voor de gezondheid en of de uitstoot wel of niet onder de vergunning van de provincie valt, wordt pas over enkele weken verwacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen