Het stuurloze vrachtschip Eemslift uit Delfzijl heeft voor de Noorse kust een deel zijn zijn lading verloren. Onder meer een gloednieuw serviceschip van rond de 6,5 miljoen euro is van boord geslagen door de hoge deining.

De totale vracht heeft een waarde van 10 miljoen.

Het verloren serviceschip, besteld door een Noorse maritieme dienstverlener, lag op het dek van de Eemslift Hendrika. Door de metershoge golven voor de zuidwestkust van Noorwegenen moet het zijn losgeslagen; door het heen en weer rollen op de tien tot vijftien meter hoge golven losgeschoten.

Serviceschip van 6,5 miljoen

De Noorse kustwacht heeft het 24 meter lange serviceschip drijvend gelokaliseerd een paar kilometer verderop, vertelde een manager van de koper AQS woensdagmorgen op nieuwssite Verdens Gang (VG). Het is nog maar afwachten of het serviceschip, bedoeld voor dienstverlening en het uitvoeren van duikopdrachten, kan worden gered.

Ook een kraan die op het schip stond, is verdwenen.

Redding en berging moet milieuschade voorkomen

Vooralsnog gaat alle aandacht uit naar de redding en berging van het spookschip dat eigendom is van rederij Amasus Shipping in Delfzijl. in Afwachting van de Nederlandse berger Boskalis probeert de Noorse kustwacht het schip te stabiliseren zodat het niet zinkt en de olie aan boord niet in zee terecht komt en milieuschade veroorzaakt. De Eemslift heeft zo’n 350 kuub zware olie, 70 kuub diesel en 10 kuub smeerolie aan boord.

Het schip kwam maandag in de problemen door een schuivende lading. Het maakte slagzij in de onstuimige zee. De twaalf bemanningsleden werden dinsdag tijdens stormachtig weer geëvacueerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen