De GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Groningen wil weten welke rol een corrupte politiemedewerker heeft gespeeld bij het beleid rond het cameratoezicht in de binnenstad. De partij gaat hierover vragen stellen aan het college van B en W.

Maandag werd bekend dat een medewerker van de politie Noord-Nederland betrokken was bij ambtelijke corruptie. De man was belast met projecten rond camerabeveiliging.

Een bedrijf in Eindhoven leverde de camera’s en toebehoren. Er werd gesjoemeld met de facturen. De medewerker bestelde luxe goederen (zoals drones) voor zichzelf, de politie betaalde. Het betrokken bedrijf werkte hier volgens het Openbaar Ministerie willens en wetens aan mee.

Corrupte medewerker bracht bedrijf in contact met gemeente

De medewerker die door de Veiligheidsregio bij de politie was gedetacheerd, bracht het bedrijf ook in contact met de gemeente Groningen en leverde vervolgens apparatuur voor het cameratoezicht.

GroenLinks wil weten wanneer het college over deze kwestie is geïnformeerd. Ook wil de fractie weten welke rol de man heeft gespeeld bij het cameratoezicht. De politie deed in januari 2018 aangifte na onderzoek door de Rijksrecherche.

Veel invloed en een beetje bang

Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat de man binnen de politie Noord-Nederland veel invloed had. Hij was gemachtigd grote bedragen uit te geven en mocht zichzelf controleren. Binnen de politieorganisatie bestond angst voor de man, zo werd maandag tijdens de rechtszaak gezegd.

Werkstraffen van 150, 100 en 75 uur

De man is niet strafrechtelijk vervolgd, maar accepteerde een schikking van het Openbaar Ministerie in de vorm van een werkstraf van 150 uur. Tegen de directeur en een medewerkers van het Eindhovense bedrijf dat de camera’s leverde werden maandag werkstraffen van 100 en 75 uur geëist, tegen het bedrijf zelf een boete van 40.000 euro.

De vragen worden woensdagmiddag gesteld tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
oplichting