Vragenlijst over invloed beving bij huisverkoop

Wie een huis koopt in de stad Groningen krijgt een vragenlijst van de gemeente waarin gevraagd wordt naar de invloed van de aardbevingen op de prijsonderhandeling.

De vragenlijst gaat over de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) van het huis. De gemeente onderzoekt met de lijst wat de verschillen zijn tussen de taxatiewaarde die bij de gemeente bekend is en de koopsomwaarde van het huis. Sinds kort zijn er ook vragen over aardbevingen in opgenomen om te achterhalen welke invloed de aardschokken hebben op de huizenmarkt. De vragenlijst wordt toegestuurd aan iedereen die recent een huis kocht in de gemeente.

Vooral in de noordelijke en oostelijke wijken van de stad staan veel huizen die schade hebben. Ook in dorpen als Engelbert en Middelbert, die eveneens bij de gemeente Groningen horen, is het gevolg van de aardschokken goed zichtbaar.

Voorlopig lijkt het erop dat de aardbevingen niet veel invloed hebben op het grootste deel van de huizenmarkt in de stad. Uit recente cijfers van onderzoeksbureau Calcasa blijkt dat de laatste tijd steeds vaker woningen in Groningen verkocht worden boven de vraagprijs.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.