Vrees voor terugkeer overlast A-kwartier

De politie vreest dat de aanpak van de overlast in de Folkingestraat in Groningen leidt tot terugkeer van drugshandelaren in het A-kwartier in de stad.

Omwonenden en ondernemers in de Folkingestraat klagen over drugs- en geluidsoverlast, intimidatie van voorbijgangers, mishandelingen en handel in gestolen goederen, zoals fietsen. Het betreft circa acht drugshandelaren en hun aanhang die onder meer jonge vrouwen lastigvallen.

In 2015 waren er 546 meldingen. Dit jaar zijn dat er tot nu toe 744. Deze overlast is een direct gevolg van de veiligheidsmaatregelen die destijds in het A-kwartier zijn genomen.

Gebiedsverboden

De politie plaatste sinds oktober acht beveiligingscamera’s in het gebied tussen de Werkmanbrug en de Vismarkt om drugsoverlast in de Folkingestraat en omliggende straten tegen te gaan. Daarnaast kwam er een pakket aan veiligheidsmaatregelen zoals meer toezicht en verblijfs- en gebiedsverboden.

Nu dreigt die overlast als een boemerang weer terug te keren. ,,Dit noemen we ook wel het waterbed-effect’’, legt gemeentelijk woordvoerder Niko Beets uit. ,,Als je de overlast op één plek aanpakt, duikt het elders weer op. Dit is helaas niet helemaal te voorkomen.’’

Privacy

De camera’s mogen er voor een periode van maximaal drie maanden hangen. Burgemeester Peter den Oudsten vraagt vanavond aan raadsleden toestemming ze voor een langere periode in te zetten. Cameratoezicht ligt gevoelig vanwege de privacy.

De overlast in de binnenstad concentreert zich bij de bankjes op de Ubbo Emmiussingel bij het Groninger Museum, de kruising Folkingestraat-Nieuwstad en de Vismarkt bij de Folkingestraat.

Voorzitter Pol de Bruin van de winkeliersvereniging merkt dat de overlast sinds het nieuwe beleid is afgenomen. ,,Maar dat kan natuurlijk ook aan het weer liggen. De echte test is in de lente. Maar de inzet van de politie is echt geweldig. Je ziet vaak patrouillewagens door de straat rijden en agenten voorbij lopen die ook actief mensen aanspreken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.