Vrienden dankzij de dribbel

Veertig asielkinderen en ‘gewone’ kinderen hebben elkaar gisteren in Ter Apel leren kennen. Via een schuchtere handdruk maar vooral via dribbels en penalty’s.

Die kennismaking vindt plaats op het veld van de voetbalclub FC Ter Apel ’96. Een van de kinderen is de 13-jarige Jordi Weggemans. Hij is leerling van de Regionale Scholengemeenschap (RSG) in Ter Apel.

Hij en klasgenoten namen onlangs deel aan een jeugdraadsvergadering in het gemeentehuis van Vlagtwedde. Zij opperden daar het idee om via een voetbaltoernooi leeftijdgenoten in het asielcentrum in hun dorp beter te leren kennen. Dat idee vond veel weerklank en de gemeente legde geld voor de organisatie op tafel.

Geen gewone gymles
,,En dus zijn we nu hier’’, vertelt Rick Tubben, gymleraar op de asielschool. ,,Ik ben hier met 22 leerlingen. Ze komen uit Syrië en andere landen. Dit is hun gymles. Maar geen gewone.’’

Nee, want de asielkinderen krijgen die les met 18 leerlingen van de RSG. Ze worden met die kinderen ingedeeld in teams en schudden elkaar, een beetje verlegen, de hand. Vervolgens krijgt ieder team onderdelen van het voetbalspel voorgeschoteld. Dribbelen, strafschoppen nemen, de bal hoog houden.

Mohammed is een Syrische jongen van 14 die geniet van deze bijzondere les. ,,Ik houd van voetballen’’, vertelt hij in goed Nederlands. ,,Ik ben voor het eerst op dit veld en vind het mooi om hier te spelen.’’ En verder gaat het, naar een volgend onderdeel.

'Je ziet dat sport echt verbroedert'
Langzaam maar zeker wordt de verlegenheid minder en beginnen de kinderen elkaar vragen te stellen. Precies zoals Jordi Weggemans het zich had voorgesteld. ,,Ik vind het mooi dat ons idee in de jeugdraad heeft gewonnen. Zo leren we de asielkinderen beter kennen.’’

Zijn team en de anderen spelen als afsluiting van de les een wedstrijd tegen elkaar. Wethouder Wietze Potze fluit daar eentje van. Frank Schut, gymleraar van de RSG, ziet die ‘potjes’ met genoegen aan. ,,Op zo’n middag als deze zie je dat sport echt verbroedert.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.