Vriendendienst? Nee, mensensmokkel: 12 maanden cel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 12 maanden geëist tegen twee broers (40, 42) uit Duitsland die worden verdacht van mensensmokkel.

In de zomer van 2014 zouden de mannen twee gezinnen (vier volwassenen, zeven kinderen) uit Syrië van Frankfurt naar Ter Apel hebben gebracht. De twee broers komen ook uit Syrië, maar hebben inmiddels de Duitse nationaliteit.

Ze ontkennen dat er sprake is van mensensmokkel. De boers zeggen dat het om een vriendendienst gaat. Ze kenden de twee gezinnen. Ze ontkennen dat ze geld hebben gekregen voor de rit van Frankfurt naar Ter Apel. Ze zouden juist geld (100 euro) en kleding hebben gegeven.

De officier van justitie noemt de verklaringen van de twee verdachten volstrekt ongeloofwaardig. Er zou sprake zijn van een georganiseerde smokkel. De mensen die naar Ter Apel werden gesmokkeld zijn vooraf geïnstrueerd: ze moesten zeggen dat ze uit Amsterdam kwamen als er een politiecontrole zou komen. Volgens de aanklager wisten de verdachten dat het over de grens brengen van vluchtelingen een misdrijf is. De broers ontkennen ook dat.

De advocaat vindt dat de broers het voordeel van de twijfel moeten krijgen in plaats van het nadeel van de argwaan.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.