Vriendinnetjes dichterbij dankzij wisselwoningen

In Appingedam staan plots twintig nieuwe woningen, een tijdelijke plek voor mensen met bevingsschade. Hoe is dat voor de oorspronkelijke bewoners van Opwierde Zuid?

Madelief Huinink (13) verwoordt het mooi: ,,Er wonen straks mensen op de plek waar ik op school heb gezeten.’’

Ze lacht erbij, het is best een gek idee. Waar eerst twee basisscholen stonden – de Iemekörf en de Triangel – zijn twintig ‘wisselwoningen’ verrezen in de wijk Opwierde Zuid. Bedoeld om mensen een tijdelijke plek te bieden die door schade hun eigen huis moeten verlaten.

Vakantiehuisjes

Vanuit haar woonkamer aan de Secretaris Holscherlaan kijkt Madelief uit op de wisselwoningen. Het gras is er aangeharkt, de woningen zijn spic en span, gloedjenieuw. Van binnen ogen de wisselwoningen als vakantiehuisjes. De huizen zijn gemeubileerd. Daardoor hoeven bewoners niet met meubels en keukenapparatuur te slepen.

In de wijk worden zo’n vijfhonderd woningen bouwkundig versterkt vanwege aardbevingsschade.

De aanleiding voor de omvangrijke verhuizingsoperatie is vervelend, toch klinken veelal positieve geluiden van de nieuwe bewoners.

En de rest van de wijk? Hoe kijken zij er tegenaan? De meesten moeten het maar even zien. Wachten af. Er woont nog maar één persoon. De meeste mensen in de buurt kennen wel mensen die in de huisjes terecht komen, dat voelt vertrouwd. Pas aan het eind van de maand neemt de eerste groep zijn intrek. De meesten blijven een paar weken.

Voordelen

,,Nieuwe zielen, meer reuring’’, vindt Paul Jan Huinink. Zijn dochter Karlijn Frederieke (7) kan niet wachten. De reden voor verhuizing is niet leuk, maar met haar positieve kinderlijke kijk ziet ze louter voordelen: ,,Vriendinnetjes van mij komen dan dichterbij wonen’’, glundert ze. Onder haar arm houdt ze een roze zeehond. Elke meter dichterbij is meegenomen. En nog een bijkomend voordeel: ,,We hoeven niet meer helemaal om te lopen naar school.’’ Voortaan steken ze binnendoor.

,,We plaatsen mensen zo dicht mogelijk bij hun eigen woning’’, zegt Anton van der Molen, aanspreekpunt voor de nieuwe bewoners. Al kan hij niet garanderen dat mensen ook weer in de wisselwoningen naast elkaar komen wonen. ,,Dat heeft onder meer met gezinssamenstelling, duur van het verblijf, en huisdieren te maken. Het is een ingewikkelde puzzel.’’

De meeste mensen stappen sceptisch over de drempel, weet Van der Molen. Niet zo raar, de huizen zijn in zes tot acht weken uit de grond gestampt. Hij ziet die sceptische houding vaak snel veranderen.

Volgend jaar komen er meer tijdelijke woningen in Appingedam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.