Vrijgemaakt gereformeerden sluiten ook in Ulrum de kerkdeuren

De vrijgemaakte gemeente in Ulrum is te klein geworden om zelfstandig voort te bestaan: de kerk gaat waarschijnlijk in de verkoop. Foto Google Streetview

De toenemende vergrijzing en bevolkingskrimp kost ook de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Ulrum de kop. De kerkgemeente heft zich op per 1 oktober.

,,We zijn te klein geworden’’, verklaart kerkenraad-preses Menne van Dijk. Met nog maar 125 actieve leden lukt het volgens hem niet meer om vrijkomende bestuursfuncties nog goed bezet te krijgen.

Van vijf Marne-kerken alleen Leens nog over

Op 30 september wordt de laatste dienst in de Ulrumer kerk gehouden, daarna heft de gemeente zichzelf op. Dan is van de vijf vrijgemaakte kerken die het Marne-gebied sinds de jaren vijftig telde, alleen Leens nog over. In Houwerzijl, Schouwerzijl en Pieterburen gingen de kerkdeuren al eerder dicht.

De meeste gemeenteleden zullen na de opheffing naar verwachting gaan kerken in Leens. De kerk gaat vermoedelijk met bijbehorende vergaderzalen en pastorie in de verkoop. ,,Daarover beslissen we dit najaar’’, zegt de Ulrumer kerkenraad-voorzitter (en wethouder in Bedum) Van Dijk.

Eerste nieuwbouwkerk na scheuring van 1944

Het kerkgebouw is geen monument, maar heeft volgens de kerkenraad-voorzitter toch historische waarde. ,,Het was in 1946 de eerste nieuwgebouwde kerk sinds de scheuring van 1944 waaruit de vrijgemaakte kerk ontstond.’’

Het in sobere Delftse School-stijl gebouwde gebedshuis is ontworpen door de Winsumer architect K.G. Olsmeijer. Bijzonder is onder meer het dak met zichtbare spanten die zijn geïnspireerd op en deels afkomstig uit boerderijen in het Marne-gebied.

menu