Vrijheid is en blijft bijzonder

Stichting Het Bevrijdingsbos wil niet dat Bevrijdingsdag in de toekomst gewoon een vrije dag is. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vier scholen in de stad maakten filmpjes over kinderrechten. Leerlingen van ods de Starter vertellen over hun creatie.

Anna Menke speelt in een toneelstukje

Anna. FOTO DVHN
 

,,Onze klas moest een film maken over het recht op gezondheid. Ik heb met drie anderen een toneelstuk gemaakt voor de film. We lieten het verschil tussen Nederland en Afrika zien. Het ging vooral over schoon drinkwater’’, vertelt de 10-jarige Anna Menke. ,,Ik vond het leuk om te doen. Het was wel moeilijk. Iedereen barstte de hele tijd in lachen uit.’’

De filmpjes van alle klassen werden gisteren vertoond in de Stefanuskerk in Groningen. Na het kijken liepen de 140 leerlingen door het Bevrijdingsbos over het kinderrechtenpad. Elke klas mocht bij het kinderrecht waar hun filmpje over ging een kaars aansteken. ,,Het allerleukste vond ik het leren over alle tien de kinderrechten.’’

Binck Huigen knutselt poppetjes van klei

Binck. FOTO DVHN
 

De 12-jarige Binck Huigen had een heel bijzondere taak voor de film: ,,Ik moest kleien.’’ Samen met vijf of zes andere leerlingen – ,,ik weet niet meer precies hoeveel’’ – maakte hij kleipoppetjes om te laten zien hoe de situatie nu is in Afrika en hoe de situatie zou moeten zijn. Het kleien was nog een lastige klus. ,,De klei viel de hele tijd uit elkaar en het was zo hard als steen.’’ Gelukkig viel er voor de leerlingen genoeg te lachen. ,,Een jongen maakte van de klei een pizza en die gooide hij op iedereen.’’ Gisteren tijdens de wandeling kreeg de klas uitleg over het blad in de Canadese vlag. ,,Dat vond ik erg cool. Als je de plaatjes van dat blad volgt, kom je uit in Canada’’, vertelt Binck glunderend.

Kaziwa de Valk maakt een reclame

Kaziwa. FOTO DVHN
 

,,Het was vet beschamend om de film aan iedereen te laten zien’’, zegt Kaziwa de Valk (11 jaar). De filmpjes werden gisterochtend afgespeeld voor alle 140 deelnemende leerlingen. Elke klas moest haar filmpje kort introduceren. ,,Ik trok een vet gek hoofd’’, vertelt ze terwijl ze haar handen voor haar gezicht houdt.

,,Wij maakten een reclame voor in

het midden van het filmpje. Aan het einde van de reclame riepen we de slogan: Wij gaan voor nul.’’ Juf Rosa van groep 8A monteerde alle losse onderdelen van de groepjes in een film. De leerlingen van groep 8B monteerden hun film zelf. De tien filmpjes van de zes klassen worden op 5 mei op de Grote Markt in Groningen vertoond.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.