Vrijheidsberoving bij de doktersdienst Damsterdiep

De rechtbank heeft een 35-jarige man uit Groningen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 408 dagen wegens vrijheidsberoving, een poging tot zware mishandeling en mishandeling.

Een en ander gebeurde in mei 2017 toen de man een bezoek bracht aan een psychiater van Lentis. In een spreekkamer van de doktersdienst aan het Damsterdiep in Groningen ging het mis. Toen de psychiater de ruimte wilde verlaten, werd hem dat voor even onmogelijk gemaakt. Later in de receptie kwam het tussen de verdachte en de psychiater tot een worsteling, waarbij ook een medewerkster werd geslagen.

Deur op slot

Volgens betrokkenen was de man in de war. In de rechtszaal verklaarde de verdachte dat hij de psychiater niet wilde tegenhouden, maar wilde voorkomen dat zijn moeder die buiten de spreekkamer verbleef, binnen zou komen. Daarom draaide hij de deur op slot.

De rechters houden rekening met de persoonlijke omstandigheden. De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij heeft 408 dagen vastgezeten. De rechters vinden dat voldoende. Er was anderhalf jaar celstraf geëist.

Publieke functie

Het Openbaar Ministerie (OM) tilt zwaar aan de zaak omdat een psychiater een hulpverlener is, iemand met een publieke functie. Geweld gericht tegen hulpverleners moet extra zwaar worden bestraft, vindt het OM. De rechtbank heeft aan de psychiater een schadevergoeding toegekend van 1300 euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.