Vrijmarkt in Scheemda: zonder oranje maar met zon

Vier maanden geleden op Koningsdag werd de vrijmarkt in Scheemda op het laatste moment afgelast. Veel te koud en veel te nat. Zaterdag ging het alsnog door. Al heette het toen officieel een zomervrijmarkt.

Chantal uit Finsterwolde kan zich Koningsdag nog goed herinneren. Omdat ze ging verhuizen had ze de zolder leeggehaald. Leuk om te verkopen, dacht ze bij zichzelf. Opgeruimd staat netjes en de centjes zijn altijd leuk. De vrijmarkt in Scheemda waar ze met dochter Anouk van 6 naar toe wilde ging niet door. ,,Het was geen weer gelijk’’, weet ook voorzitter Onno Drent van de Vrienden van Scheemda, de organisatoren, zich goed te herinneren.

Zaterdag gaan Chantal en haar dochter Anouk samen met veel anderen op herhaling. Geen oranje hoedjes, gekke brillen of kleurrijke boa’s en ook geen oranjebittertjes of oranje tompoucen. Maar rood wit blauwe vlaggetjes wapperen wel in het centrum. Er is vrolijke muziek en het mooie van alles: het weer werkt dit keer wel mee.

Misschien wel een beetje te goed. ,,Gelukkig hebben we hier ook horeca waar mensen terecht kunnen voor een verkoelend drankje’’, zegt Drent. Zoeken mensen op de vrijmarkt meestal de zon op als ze hun kleedjes uitspreiden, op deze warme augustusdag is een plekje in de schaduw of onder een meegebrachte parasol zo gek niet.

Onder een van de bomen zitten ook Joyce (5) en Jesper (8) Principaal. Ook zij zouden in april naar de vrijmarkt in Scheemda en ook zij bleven met hun handel zitten. Nu gaat Jesper op herhaling met zijn collectie Thomas de Trein. Zijn zusje Joyce wil wel wat van haar oorbelletjes verkopen.

Handig laat ze haar ogen over het kleedje gaan. ,,Kijk maar, ze zijn erg mooi. En ik heb er heel veel.’’ De mooiste oorbellen heeft Joyce zelf gehouden. Ze glinsteren in de zon. ,,Mooi hè.’’ Ondanks het warme weer hebben Joyce en Jesper best wat klandizie. Een eerste exemplaar van Thomas de Trein heeft voor een prikkie een nieuwe eigenaar gevonden.

Ook Chantal is tevreden. Ze heeft samen met haar dochter een plekje in de volle zon uitgekozen. Hoe veel beter is dit na die troosteloze koude, natte en winderige dag in april. De spullen die toen waren klaargezet, zijn al verkocht. ,,Op de vrijmarkt in Winschoten, een week na Koningsdag.’’ Nu is het speelgoed aan de beurt waar dochter Anouk niet meer mee speelt. Met een vooruitziende blik is het meisje alvast naar de speelgoedwinkel. Even kijken wat ze kan kopen met het geld dat ze vandaag verdient.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.