Vrijwilligers beginnen met aanleg mountainbikeroute

Vrijwilligers zijn deze week begonnen met de aanleg van een 13 kilometer lange mountainbikeroute door het Lauwersmeergebied.

Ze hopen het parcours nog met circa 7 kilometer te verlengen, maar daarover wordt nog gesproken met Defensie. Dat deel gaat namelijk over militair terrein.

Voor de eerste 13 kilometer mogen de mountainbikers gebruikmaken van het terrein van Staatsbosbeheer, vertelt Lars Kram van de Stichting ATB De Marne. ,,Het wordt een zandpad van een meter breed dat door de bossen heen slingert.’’

De Eenrumer diende begin vorig jaar een burgerinitiatief voor een mtb-route bij Lauwersoog in bij de gemeente De Marne. Dat viel in goede aarde: de baan werd ingepast in een algehele opknapbeurt voor het gebied rond de Strandweg, waarvoor een flinke provinciale subsidie werd uitgetrokken.

Klik hier voor een grote kaart van de nieuwe route

Voor de mountainbikers is 80.000 euro beschikbaar, maar ze moeten zelf ook aan de slag. ,,We zijn begonnen met het snoeien van takken om ruimte te maken voor de kraanmachine’’, verklaart Kram, die hoopt dat meer vrijwilligers zich melden. De stichting, die eind vorig jaar is opgericht, wordt verantwoordelijk voor het onderhoud.

Kram verwacht dat de aanleg van het eerste deel tien tot twaalf weken in beslag neemt. Waarschijnlijk in maart volgend jaar is er een officiële opening. De route begint bij het Activiteitencentrum van Staatsbosbeheer aan De Rug en maakt dan via Suyder-oogh een eerste lus en via de camping een tweede.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.