Vroege lentekriebels in het Noorderplantsoen

Na een grondige schoonmaakactie van het Noorderplantsoen ruik je volgens stadsecoloog Jan Doevendans naar ui. ,,Tussen de daslook ligt altijd veel zwerfvuil.’’

Sleutels, messen en mobieltjes

Hun moeder is ziek thuis gebleven, maar dat is voor Anne-Meike (8) en Lise (6) Arends geen reden om af te zeggen voor de grote schoonmaak van het Noorderplantsoen.

Samen met veertig buurtgenoten trokken ze werkhandschoenen aan, pakten een grijper, een vuilniszak en doken zaterdagmiddag de bosjes in op zoek naar zwerfvuil. ,,Vorig jaar vonden we een bril, een ei, een pak rijst en een oude sleutel’’, weten de zusjes nog. Buurvrouw Nynke van den Bergh, die zich spontaan bij de meisjes aansloot, herinnert zich van de afgelopen jaren de meest vreemde vondsten: ,,Een mes, pornodvd’s en mobieltjes.’’

Draaiorgel als motivatie

De schoonmaakactie maakt deel uit van het initiatief Lentekriebels dat maandag officieel van start gaat. In de stad Groningen wordt tot en met 23 april door 124 teams met 4900 deelnemers afval opgeruimd. Gert Bron van de gemeente ziet de ploegen in de buurten jaarlijks groeien.

,,In Beijum lopen ze binnenkort met 400 man op te ruimen, daar doen ook scholen mee’’, zegt hij. Op sommige plekken beginnen kleine clubjes rotzooi op te pakken, maar als ze het draaiorgel De Pronkjewail horen, groeit het aantal helpers spontaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.