De Vrolijcke Joncker brengt leven in de brouwerij in Jonkersvaart. Dorpshuis tapt straks eigen bier

Het echtpaar Jacob en Gea van der Werk, de eigenaren van bierbrouwerij De Vrolijcke Joncker die vanaf zomer volgend jaar zetelt in Jonkersvaart. Foto: DvhN

Bierbrouwerij De Vrolijcke Joncker keert terug naar de plek waar eigenaar Jacob van der Werk (54) uit Zevenhuizen zes jaar geleden begon: het dorp Jonkersvaart.

Sinds twee jaar staat de voormalige basisschool ’t Jonkertje in Jonkersvaart leeg. De school krijgt een nieuwe bestemming als dorpshuis. Om te voorkomen dat daarnaast lokalen leeg blijven staan, ging het bestuur van dorpsbelangen ‘Eendracht maakt Macht’ op zoek naar een huurder.

Belangstelling was er genoeg. Maar het lukte uiteindelijk niet een instelling of bedrijf te vinden dat intrek wilde nemen in de voormalige school. Toenmalig bestuurslid Jacob van der Werk uit Zevenhuizen bracht uitkomst. Sinds 2014 runt hij een bierbrouwerij. Aanvankelijk deed hij dat hobbymatig samen met Liekel van Midlum uit Jonkersvaart. ,,Het brouwen voerden wij uit bij compagnon Van Lidlum aan huis.’’

Meer bedrijfsmatige aanpak

Toen het hobbymatig brouwen in de smaak viel, stapte Van der Werk over op een meer bedrijfsmatige aanpak. De productie werd verplaatst naar een speciale schuur die verrees bij de woning van Van der Werk in Zevenhuizen. ,,Mijn mede-initiatiefnemer was al met pensioen en deed hieraan liever niet mee.’’

Sinds die tijd runt Van der Werk de brouwerij samen met zijn vrouw Gea. Zij combineren die werkzaamheden met een betaalde baan: Jacob bij DUO in Groningen en Gea bij de gemeente Groningen. Hoewel de bieromzet een stijgende lijn vertoont, geven de echtelieden vooralsnog hun betaalde banen niet op.

Van der Werk legt uit dat de verhuizing naar een groter pand in Jonkersvaart hard nodig is. ,,Wij hadden hier in Zevenhuizen op ons perceel willen uitbreiden. Maar daar stak de voormalige gemeente Leek een stokje voor.’’

Najaar 2019 werd al overeenstemming bereikt over de huur van een deel van de oude school in Zevenhuizen. De verhuizing stond op de planning voor de komende winter. Maar corona gooide roet in het eten.

De levering van nieuwe apparatuur voor de brouwerij is vertraagd. ,,Bovendien weten we op dit moment niet wanneer festivals en proeverijen weer mogelijk zijn.’’

Bier als streekproduct

De Vrolijcke Joncker doet zaken met alle slijterijen en speciaalzaken in het Westerkwartier. Ook een toenemend aantal restaurants in het Westerkwartier en in Drenthe, maar bijvoorbeeld ook op de Veluwe, neemt de speciaalbieren af.

Nadrukkelijk wordt ingezet op bier als streekproduct. Het zogeheten ‘Westerkwartbier’ dat vorig jaar werd gelanceerd na de herindeling is daar een voorbeeld van. ,,Dit bier is nu nog steeds een grote hit’’, zegt Van der Werk.

Volgens hem gaat de vergelijking met de producten van gerenommeerde biermerken als Amstel, Heineken, Grolsch en Hertog Jan niet op. ,,Wij drinken ook zelf wel pils. Het karakter van pils is door de gist anders: helder, geen bezinksel op de bodem en clean van smaak. Ons product verdient de naam ‘bier’: zwaarder van karakter, allerlei kleuren, een hoger alcoholpercentage en meestal kruidiger van smaak. Maar blondere bieren leveren wij ook.’’

In samenwerking met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier werkt Van der Werk aan de oprichting van een coöperatie. Daarin wordt samenwerking gezocht met boeren voor de aanlevering van de grondstoffen van het bier, zoals gerst, graan, rogge en hop.

,,Na het gistingsproces blijft een restproduct dat bierbostel heet. Dat willen we als veevoer afzetten aan boeren in de omgeving.’’ Van der Werk gaat in Jonkersvaart tevens op de duurzame toer. ,,Bij bierbrouwen heb je veel water nodig. Dat willen wij putten uit een eigen waterbron. In de ketels die wij gebruiken in de brouwerij komt warmte vrij. Daarmee willen we op termijn het naastgelegen dorpshuis verwarmen.’’

menu