Vrolijke stemming bij nachtelijke primeur NS

Antonie en Karel Harms,Thomas Zaw en Rik Huizing –oftewel: de Groninger band The Blind Roofers- maakten vrijdagnacht van het eerste deel van de eerste nachttrein naar de Randstad uit Groningen een gezellig ritje.

Daar profiteerden niet alleen genodigden van, maar ook meteen zo'n 65 ‘gewone' reizigers. Die vertrokken om 0:25 uur richting Amsterdam, een aantal om door te vliegen vanaf Schiphol. In omgekeerde richting vertrekt de laatste trein voortaan ook een uur later. Daardoor kunnen bezoekers van (familie)feestjes, theaters, concerten en sportwedstrijden na afloop met de trein terug naar Assen en Groningen.

Dat kan echter alleen als de voorstelling of het feestje op vrijdagavond is, want beide treinen rijden alleen in de nacht van vrijdag op zaterdag. Desondanks leggen de noordelijke overheden (stad en provincie Groningen, Drenthe en Overijssel) voor een proef van 2 jaar 268.000 euro op tafel.

Volgens NS-directeur Ineke van Gent gebeurt dat overal in den lande zo. ,,De experimenten zijn niet overal een succes, maar ik heb mede vanwege Schiphol goede hoop dat het hier snel druk wordt en dat de nachttrein een blijvertje is.''

Bart Coster, Iris Westerink en Wouter van Erkel van Jonge Democraten uit Groningen, eregasten bij de eerste rit omdat ze jarenlang voor de trein hebben gestreden, noemen de enkele nachttrein marginaal. Maar zijn wel blij dat ‘ie er eindelijk is.

De Drentse gedeputeerde Henk Brink (VVD), die voor de eerste nachtrit naar Groningen kwam, reisde mee tot Beilen. Hij had ook wel meer nachttreinen gewild. ,,Maar dat zat er nu nog niet in.''

Van Gent, de Groninger gedeputeerde Fleur Gräper (D66) en de Groninger wethouder Paul de Rook (D66) wachtten in Assen niet op de nieuwe trein en keerden om 1 uur terug met een gewone intercity. Die zat vol reizigers die uren vertraging hadden door een ongeluk tussen Zwolle en Meppel. Ze hadden, voor zo ver ze toch niet verder wilden slapen, mazzel met het feestje. The Blind Roofers bracht hen voor thuiskomst toch nog even in een wat vrolijker stemming.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.