Vrouw Ten Boer viel in oude waterput

Het gat waarin een Amerikaanse vrouw (70) zondag kopje-onder ging, was een oude waterput. Er is geen sprake van een spontaan zinkgat, zegt de bewoner van de pastorie waar het gebeurde.

Bekenden van dominee Elisabeth Posthumus Meyjes (sinds vier jaar predikant in Ten Boer) en haar man leverden gisterochtend attenties af voor het slachtoffer. Dat liep nietsvermoedend achter de heer des huizes aan over een smal, met stenen geplaveid pad langs het huis, toen ze in een metersdiep gat verdween.

De vrouw wil geen journalisten te woord staan. De bewoner wel. ,,Dat gat was er 5 seconden eerder, toen ik er liep, nog niet’’, zegt hij nog steeds verwonderd. Ze hebben inmiddels de burgemeester aan de telefoon gehad die bezorgd informeerde naar het merkwaardige ongeluk.

Archeoloog wil waterput onderzoeken

Bij de Kloosterkerk staan bedrijfsbusjes, gemeentewerkers plaatsten een hekje bij het erf. Een slang ligt klaar om water weg te pompen. Of het gat maandag nog met een berg zand wordt gedicht, is nog niet duidelijk.

Er is nog overleg gaande waarbij de Kloosterkerkgemeente - eigenaar van het terrein - en de gemeente Ten Boer een rol spelen. Mogelijk komt er nog een archeologisch onderzoek, mits de put daarvoor stabiel genoeg is. Er heeft zich al een archeoloog gemeld.

Geen sprake van mysterieus zinkgat

Het lijkt inmiddels uitgesloten dat Ten Boer zondagmorgen werd geconfronteerd met een mysterieus zinkgat (een instorting in een bodemholte - sommigen zochten de oorzaak al in de gaswinning). Het gaat volgens de bewoners om een oude waterput waarvan zij het bestaan niet kenden. Er lag een dikke laag grond overheen, met een keurig pad.

Dankzij een ladder die de bewoner snel in de put zette en met hulp van de brandweer kwam het slachtoffer ongeschonden boven. De bewoners moeten ondertussen wennen aan de gedachte dat ze, ook in het donker, vaak over het pad liepen zonder dat er iemand anders in de buurt was, en lang op hulp hadden kunnen wachten. ,,Het is niet gebeurd, en dan moet je er eigenlijk ook niet over piekeren, maar ik heb er vannacht wel even aan moeten denken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.