De veelbesproken vuilcontainers in de dorpen van Westerwolde worden op korte termijn verwijderd, als het aan burgemeester en wethouders ligt.

Zij vragen de gemeenteraad met het verwijderen in te stemmen. Hun belangrijkste argument: de aanhoudende stroom aan klachten van inwoners over vuil dat bij de containers rondslingert.

De containers werden begin dit jaar, na een besluit door de meerderheid van de gemeenteraad, bij wijze van proef neergezet. Inwoners kunnen er gratis plastic afval, metalen verpakkingen en drankpakken in deponeren. PMD-afval, kortom.

Vanaf het begin gebeurde dat op zo grote schaal dat de containers ‘overstroomden’ en troep op straat rondslingerde. Er kwamen zoveel klachten daarover binnen dat de gemeenteraad vorige week aan B en W opdroeg dat zwerfvuil vaker op te laten halen.

Neveneffecten

Maar B en W willen nu dus de proef, die eigenlijk een jaar zou duren, voortijdig stoppen. ,,Op zich is het natuurlijk prima dat zoveel mensen hun afval in de containers stoppen’’, zegt wethouder Henk van der Goot (Gemeentebelangen). ,,Maar de neveneffecten zijn dus zodanig dat we de proef stop willen zetten. We zouden extra containers kunnen plaatsen of het vuil nog vaker laten ophalen maar dat gaat heel veel extra geld kosten.’’

Als het voorstel van B en W door de gemeenteraad wordt aangenomen, worden de containers begin juli verwijderd. Inwoners kunnen hun PMD-afval dan nog wel gratis bij de afvalbrengstations in Ter Apel en Vriescheloo inleveren of ‘gewoon’ in de grijze bak stoppen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen