Vuurwapen getrokken in beschermde woonvorm in Veendam

De beschermde woonvorm De Bruggen in Veendam is vorige week dinsdag opgeschrikt door een vuurwapenincident. Twee mannen kwamen verhaal halen op het terrein vanwege een ruzie met een bewoner. Daarbij werd een pistool getrokken.

Het incident is wereldkundig gemaakt door een medebewoner, die ook de gemeente Veendam heeft ingelicht.

Het vuurwapenincident wordt bevestigd door de politie en het management van De Bruggen, een zorginstelling dat woonbegeleiding, kamertraining, ambulante begeleiding en beschermd wonen aanbiedt aan cliënten die kampen met psychische problemen.

17-jarig meisje getuige

Een van de getuigen van het wapenincident is een 17-jarige bewoonster.

Het incident is vastgelegd op videobeelden van de instelling.

De verdachten, een 37-jarige man uit Muntendam en een 18-jarige man uit Veendam, zijn enkele dagen geleden aangehouden, zegt politiewoordvoerder Anne van der Meer. „We hebben gezocht naar het vuurwapen, maar niets gevonden.”

Politie heeft camerabeelden

De politie heeft de camerabeelden bekeken. De verdachten zijn na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal op vrije voeten gesteld. Het openbaar ministerie besluit over de vervolging.

Volgens financieel directeur Lars Coenen, een van de twee zonen van het familiebedrijf De Bruggen, heeft het incident grote impact gehad op de werknemers en de bewoners. Een van de getuigen was een begeleidster. Zij durfde niet zelf aangifte te doen, omdat dan haar privégegevens dan bekend worden bij de daders. De instelling heeft ervoor gekozen aangifte te doen namens het management.

Aanleiding ruzie tussen tieners

Volgens Coenen was er ruzie ontstaan tussen de 18-jarige verdachte en een tienerbewoner van de zorginstelling. De verdachte kwam verhaal halen met zijn vader. „Een medewerkster en de 17-jarige bewoonster waren getuige, die zijn enorm geschrokken. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld. We zijn hier beslist niet laconiek onder, van alle kanten krijgt dat meisje begeleiding.”

De jongen is uit huis geplaatst. „Wij worden doorgaans ervaren als een zeer veilige omgeving. Ongekend dat dit is gebeurd. De jongen kon hier niet meer blijven, temeer omdat er kans is op herhaling, want die daders waren alweer binnen een dag vrij.”

Tactisch veiligheidsoverleg

De Bruggen is in 2013 opgericht door Emile Coenen, die 25 jaar ervaring heeft in de jeugd- en verslavingszorg als onder meer mentor en pedagogisch medewerker. In 2016 werd de eenmanszaak een familiebedrijf als vennootschap onder firmanaam (VOF) met vier familieleden als firmanten. Het zorgbedrijf heeft contracten met Groningen en Assen en door de gemeenten uit midden en noord Drenthe. „We hebben zo dadelijk een tactisch veiligheidsoverleg met de gemeente Groningen en de politie”, aldus Coenen.

Wethouder Veendam op de hoogte van incident

Een van de bewoners heeft Ans Grimbergen, wethouder sociaal domein van de gemeente Veendam, een lange brandbrief gestuurd over de kwestie. Hij beklaagt zich er onder meer over dat een minderjarig meisje getuige was van het vuurwapenincident. Volgens hem zou zij niet thuishoren tussen verslaafde medebewoners. Maar het management stelt dat er elders geen opvang beschikbaar is voor haar, en dat zorgvuldig wordt omgesprongen met de begeleiding van de minderjarige. De wethouder heeft de briefschrijver gerustgesteld dat zij „hier serieus mee om gaat”.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.