Het vuurwerkverbod is voor sommigen een verademing, bij anderen hakt het er diep in. Wat te doen als je passie voor vuurwerk zo groot is dat je het hele jaar toeleeft naar die ene magische avond en nacht?

Magnolia’s met oma. Daar begon het mee. Oma had een Chinese buurvrouw die elk jaar prachtig vuurwerk afstak. Oma hield ervan en nam haar kleinzoon mee. Magnolia-shots kopen, wat pijlen, fonteintjes, rotjes.

,,Oma heeft me aangestoken’’, zegt Julian Sembiring met een grote grijns.

Niet geloven

Het was een lont in het kruitvat. Sembiring (22) groeide op tot vuurwerkfanaat. Met posters van shows op zijn kamer, een vitrinekast vol vuurwerkdummies en elk jaar een steeds meer spectaculaire collectie. ,,Ik had een keer twaalf sloffen Chinese rollen met tweehonderd rotjes per stuk. Dat krijg je nooit op.’’

loading

Tot dit jaar. Nu heeft hij niks. Nou ja, toch een doosje categorie 1 vuurwerk ter waarde van 45 euro. Maar dat is kinderspel.

,,Ik wilde het niet geloven’’, zegt Sembiring over het vuurwerkverbod.

Nooit spijt

Oud en nieuw is het voor hem absolute hoogtepunt van het jaar. Daar leeft hij maandenlang naartoe. De voorpret begint meestal rond maart. Dan gaat hij struinen op internet, kijken naar filmpjes en vlogs over het nieuwste vuurwerk, de vetste dingen delen met vrienden.

In oktober, als de vuurwerkwinkels hun assortiment online zetten, start het vriendengroep-overleg. Wat gaan we kopen? Iedereen doet geld in de pot. Samen kunnen ze bijvoorbeeld de peperdure ‘compounds’ kopen - hele grote potten die minutenlang een show geven. ,,Ik hou van tempo, snelheid, opbouw naar een grote finale.’’

Het kost veel geld inderdaad. Honderden euro’s per persoon. ,,Ik heb er nog nooit spijt van gehad.’’

Beetje emotioneel

Vlak voor de grote dag gaan ze met zijn allen naar Duitsland. Om zes uur opstaan, vuurwerk inslaan, braadworst eten. Dat is traditie. Oud en nieuw is meer dan vuurwerk alleen. Het is ook het samenzijn, met een groep jongens shows geven voor de hele buurt, vuurtje erbij, gezelligheid.

loading

,,Op nieuwjaarsdag ben ik altijd een beetje emotioneel. Je kijkt er zo naar uit en dan is het weer voorbij.’’

Sembiring kan het zich niet voorstellen. Oudejaarsavond, klokslag twaalf uur, en dan stilte. Gaat niet gebeuren. Er is categorie 1-vuurwerk, maar ook illegaal spul. En veel mensen hebben nog vuurwerk over dat ze in de dichte mist van vorig jaar niet hebben afgestoken. Dat was, door overmacht, al een jaarwisseling met veel minder vuurwerk dan normaal. Een domper.

,,Achteraf gezien was dat een voorbode. Dat 2020 een heel slecht jaar zou worden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen