WAG sleept NAM (weer) voor rechter over vermindering waarde huizen

De stichting WAG en de NAM zaten in september 2015 ook al in de rechtbank. Destijds werd de stichting in het gelijk gesteld, waarna de NAM (tevergeefs) in beroep ging. Foto Archief Kees van de Veen

De stichting WAG sleept binnenkort namens twintig woningeigenaren in Groningen de NAM voor de rechter om compensatie te eisen voor de waardedaling van hun woning.

Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde in januari dit jaar dat de NAM woningeigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen direct moet compenseren voor de waardedaling van hun huis. De NAM wil de schadevergoeding pas betalen bij verkoop van de woning, omdat dan pas duidelijk zou zijn hoe groot de waardedaling is.

Geen zicht op compensatie

Na maanden onderhandelen is er echter nog steeds geen zicht op compensatie voor huizenbezitters. Daarom stapt de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen opnieuw naar de rechter.

De WAG heeft bijna vijfduizend deelnemers die eisen dat de NAM hen compenseert voor de jarenlange waardedaling van hun huis als gevolg van problemen door de gaswinning. De waarde van die claim bedraagt zo’n 85 miljoen euro.

Onderzoek

De WAG maakt daarbij gebruik van een model dat is ontwikkeld door de Groninger hoogleraar Paul Elhorst. Hij heeft na vier jaar onderzoek becijferd dat de gemiddelde waardedaling in het bevingsgebied in Groningen en een stuk van Noord-Drenthe tot 2015 9,3 procent is.

Uitgaande van 135.000 woningen met een gemiddelde waarde van 170.000 euro is het totale bedrag 2,1 miljard euro.

Nog eens een miljard

De twaalf woningcorporaties in het bevingsgebied zouden aanspraak maken op compensatie van nog eens een miljard euro. Van deze bedragen moet volgens recente uitspraken van minister Wiebes 27 procent worden betaald door de NAM en 73 procent door het Rijk.

Volgens voorzitter Lolke Weegenaar van de WAG wordt nu haast gemaakt met de rechtszaak. Dat heeft ook te maken met de wetswijziging waar minister Wiebes aan werkt. Hij wil het door een aanpassing van de Mijnbouwwet onmogelijk maken dat burgers met schade straks nog naar de civiele rechter stappen. In plaats daarvan moeten ze naar de bestuursrechter.

Betalen

Weegenaar vermoedt dat Wiebes zo invloed probeert uit te oefenen op de schadebedragen die moeten worden betaald. ,,Wiebes draait aan het ventiel. Het kabinet heeft geen invloed op de civiele rechter. De bestuursrechter is veiliger voor hen. Wij zullen alles op alles zetten om te zorgen dat deze zaken bij de civiele rechter blijven.’’

menu