Vijf schrikmomenten: hier komen de nieuwe files op de zuidelijke ringweg van Groningen vandaan

Het werk aan de zuidelijke ringweg in Groningen leidt sinds enkele dagen tot langere files. En dat terwijl de doorgang nergens wordt gestremd. Hoe kan dat?

Elke ochtend loopt de boel vast. Komend vanuit de richting Assen sta je in de spits al stil op de A28 bij Haren. En op de A7 is het zwaan-kleef-aan vanaf Hoogkerk.

Rijstroken zijn een stukje verlegd

De extra stremmingen ontstaan doordat de zuidelijke rijstroken van Julianaplein naar Europaplein een stukje zijn verlegd. Als je vanaf het Julianaplein dit deel van de ringweg oprijdt, zie je eerst een grote gevarendriehoek met de tekst ‘Situatie Gewijzigd!’  Veel mensen tikken hier even het rempedaal aan, terwijl dat niet per se hoeft.

Een ruime, flauwe bocht

Vlak daarna volgt een bocht naar links, op een plek waar de weg vorige week nog gewoon rechtdoor ging. De bocht is ruim en flauw. Remmen hoeft hier echt niet, maar menigeen doet het toch.

Flitskanon

Iets verderop doemt het nieuwe flitskanon op dat de wegwerkers moet beschermen tegen snelheidsduivels. Een flitser? Snel even remmen, luidt dan het devies. Gewoon voor de zekerheid.

Na het flitskanon volgt een lang recht stuk met twee rijstroken waar je prima gas kunt geven. Alleen, die rijstroken lijken heel smal want ze liggen ingeklemd tussen hoge schermen. En dus gaan we ook hier weer massaal op de rem.

Zodra de schermen wijken is het ruimbaan voor de haastige forens, zou je denken. Maar nu nadert plotseling de afrit naar de Europaweg. Die afrit zie je pas laat en hij ligt er iets anders bij dan voorheen. Hier gaan zoveel mensen op de rem dat het verkeer compleet tot stilstand komt.

Kerstboom van remlichten

Al met al zijn er van Julianaplein naar Europaplein geen heuse obstakels. Je kunt overal 70 rijden. En toch is dit stukje ringweg in de ochtendspits een kerstboom van oplichtende remlichten. Waarom? Gewoon, omdat we kennelijk een heel klein beetje schrikken van alles wat we niet gewend zijn onderweg.

Of, zoals verkeersmanager Jos Veneberg van aannemerscombinatie Herepoort het uitdrukt:  ,,We merken dat de mensen moeten wennen aan de nieuwe situatie.''

Een paar tips om samen rustig door te rijden

  • Houd afstand
  • Gun elkaar een beetje de ruimte
  • Matig je snelheid
  • Kijk ver vooruit
  • Wissel niet onnodig van rijstrook
  • Sorteer tijdig voor als je de afrit wilt gebruiken
  • Doseer je snelheid bij voorkeur met het gaspedaal in plaats van het rempedaal

Zelf het werk op de ring bekijken? Dat kan op de website Aanpak Ring Zuid.

Sloop deel oude ringweg Groningen van start: Weer nieuwe situatie
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.