Waardig Wonen: kleinschalig samenwonen voor ouderen met dementie

Evelien Bax en haar moeder. Foto: Corné Sparidaens

Evelien Bax (55) richtte stichting Waardig Wonen op, die kleinschalig samenwonen voor ouderen met dementie mogelijk maakt. Op 1 februari opent het eerste huis in de stad.

In de woning is plek voor maximaal vijf dementerende ouderen, die ieder een eigen kamer hebben en de keuken, gemeenschappelijke kamer en badkamer delen.

Een team van ervaren en adequaat opgeleide verzorgers, plus begeleiders die helpen met koken, uitstapjes en andere taken, draagt 24 uur per dag zorg voor de bewoners.

Teveel regel en protocollen

Bax, die als ziekenverzorger een tijd in een verpleeghuis werkte, kwam op het idee voor Waardig Wonen door de dementie van haar beide ouders. In de reguliere zorg vond ze niet de aandacht en aanpak waar ze naar op zoek was.

,,Ik wilde ze niet naar een verpleeghuis laten gaan’’, zegt ze. ,,Naar mijn idee blijft daar teveel in de overheadkosten hangen en gaat er niet genoeg geld naar het personeel, dat hierdoor volgens strakke tijdsschema’s en protocollen werkt.’’

Zorg naar wens

Bax geeft een paar voorbeelden: ouderen die op stipte tijdstippen naar bed gaan, opstaan en naar de wc worden gebracht. Het niet zonder toestemming mee uit wandelen mogen nemen van bewoners die geen familie zijn.

Het zijn niet de structuur en regelmaat waar Bax problemen mee heeft, maar wel: dezelfde structuur en regelmaat voor iedereen. Daarom bedacht ze een eigen ‘systeem’ waarbij de zorg is afgestemd op ieders wensen en wordt betaald uit ieders persoonsgebonden budget.

Drie huizen

Bax zocht een geschikte woning en vond er een in Wagenborgen. Daar opende afgelopen mei het eerste Waardig Wonen-huis. Hier wonen vijf ouderen, onder wie Bax’ moeder. Haar vader overleed in januari van dit jaar.

Het nieuwe huis in Groningen is gelegen aan de Molukkenstraat recht boven het Odensehuis, het inloophuis voor mensen met dementie en hun naasten. In maart of april volgt een derde locatie, een oude boerderij in Jipsinghuizen.

Van plan naar stichting

Terugkijkend kan Bax nauwelijks geloven dat haar plannen zo’n vlucht zouden nemen. Op 21 september 2016 werd Waardig Wonen officieel een stichting. ,,Op de dag van de Alzheimer, toevallig’’, zegt Bax. ,,Ik hoop dat er straks in alle andere provincies ook huizen zijn.’’

menu